Перевірений список таблиця продуктів без глютену — для людей з непереносимістю клейковини

4

Кілька років поспіль у сфері спорту, так і правильного харчування спостерігається підвищена увага до такої речовини як глютен. Фахівці не прийшли до єдиної думки, відповідаючи на питання: шкідливий цей білок для організму людини. Однак відома така хвороба як целіакія, при якій навіть 25 мг глютену достатньо, щоб викликати проблеми зі здоров’ям.

Крім того, багато людей, зокрема і бодібілдери, які страждають на непереносимість клейковини і алергію на елемент. Тому багато лікарів сьогодні прописують аглютеновые дієти, про які ми і поговоримо.

Зміст статті:

  • Важливість дієт. Трохи досліджень
  • Раціон без клейковини
    • Молочка
    • Борошняні вироби
    • Соуси і приправи
    • Продукти з м’яса
    • Інша продукція, яка не містить глютен
  • Аглютеновые дієти
    • Дозволені продукти при целіакії
    • Заборонені продукти
    • Приклад дієти №4

Важливість дієт. Трохи досліджень

Глютеном або клейковиною називають білок, який має здатність склеювати. Найбільша кількість елемента можна знайти в пшениці, ще в макаронних виробах, м’ясних і молочних продуктах. Можете подивитися більш повний список.

Також клейковину додають як консервант в різну продукцію, щоб збільшити термін зберігання продуктів. Крім того, Управління з контролю над продуктами і медикаментами США (FDA) дозволяє мала кількість клейковини в продукції без глютену.

Часто ще в дитинстві у багатьох дітей спостерігається непереносимість речовини. Це пояснюється тим, що в організмі дитини недостатньо ферменту, який гидролизирует білок до кінця (розщеплює молекули речовини до амінокислот). З віком недуга може пройти або розвинутися алергія на глютен і більш серйозне захворювання – целіакію.

Люди, у яких спостерігаються проблеми після прийняття клейковини, зобов’язані знати продукти без глютену, щоб уберегти своє здоров’я. І безглютенова дієта для деяких – єдиний шанс жити повноцінним життям.

Десятки досліджень не відповіли на питання, яка кількість уживаної речовини може бути безпечним для здоров’я людини. Одні фахівці припускають, що 620 мг в день (приблизно одна п’ята шматка хліба) цілком прийнятно, інші ж вчені стверджують, що навіть 10 мг клейковини в добу можуть принести серйозні наслідки.

Це пов’язано з тим, що у людей з целіакію, кожен раз, коли вони вживають продукти з глютеном, кількість клейковини в організмі накопичується, що приводить до погіршення стану хворого. У результаті відбувається розвиток атрофії ворсинок кишечника.

Вчені Університету штату Меріленд в центрі «Celiac Research» з’ясували, що у хворих, в раціоні яких щодня було 50 мг глютену, атрофія ворсинок спостерігалася вже на 90-й день. 10 мг клейковини показали найменший відсоток розвитку хвороби.

Таким чином, за попередніми даними фахівців з США можна зробити висновок, що максимальна кількість прийому білка для хворих з целіакією і для людей з алергією на глютен дорівнює 10 мг на добу. Однак і цей показник для кожної людини індивідуальний.

Для хворих важливо знати, які можна вживати безглютенові продукти в їжу. Крім того, їм варто звернутися до лікаря, щоб той прописав правильну дієту, виходячи з даних аналізів.

Раціон без клейковини

Якщо ви хочете перейти на тип живлення без клейковини, нижче ми розмістимо вам повний список продуктів без цього білка:

ПРОДУКТИ В ЯКИХ ВІДСУТНЯ ГЛЮТЕН:
Хліб, випічка, вироблена на безглютенової борошні;
Кукурудза, всі її види: гритс, борошно, кукурудза консервована, каша;
Гречана каша, льон, лобода, соя, пшоно, амарант;
Натуральні молочні продукти: йогурт, сир, маргарин, вершки, масло;
Рис: коричневий, білий, басматі, дикий та інші його види;
Рослинна олія канола;
Оцет дистильований;
Дистильований алкоголь;
Харчовий крохмаль, крохмаль з тапіоки;
Натуральні спеції;
Борошно картопляна;
Кислота молочна і яблучна;
Ванілін;
Безглютенова борошно з горіхів, кокосового горіха, бобів.

Для зручності нижче для вас знаходиться таблиця, список виробників продукції без клейковини. Матеріал надано сайтом Санкт-Петербурзького товариства, створеного хворими на целіакію з назвою «Емілія». Всі продукти були протестовані в лабораторії Пітера.

Молочка

  • Масло «33 корови» від Очаківського заводу;
  • Масло «Жар пічка» вироблене в Новосибірському комбінаті;
  • Сметана (жирність 20% від компанії «Казка молочна», в місті Барнаул;
  • Сметана від Зростання Агро Експорт;
  • «Ламбер» сир, виготовлений за технологіями московського заводу «Вімм-Білль-Данн»;
  • Сир плавлений «Янтар», завод «Карат» у Москві;
  • Фінська сир «Полар 15%»;
  • «Диво», глазурований сирок від «Вімм-Білль-Данн»;
  • «Піскаревському», сир Санкт-Петербурзького заводу;
  • Йогурт «Ерманн»;
  • Йогурт полуничний «Иммунелле» також від «Вімм-Білль-Данн»;
  • Морозиво від заводу «Інмарко»: «Золотий стандарт», «Екзотик», «Магнат», «Торжество».

Борошняні вироби

  • Санкт-Петербурзька борошно гречана «Кашовар»;
  • Рисовий хліб від «ТД Диетпродукт»;
  • Хліб «Грата», виробник місто Самара;
  • Кукурудзяні пластівці від харчового комбінату в Кунцево;
  • Кукурудзяні палички, виготовлені на заводі «Російський продукт» в місті Рязань;
  • Дріжджі пресовані від «Комбінату харчових продуктів».

Соуси і приправи

  • «Персона», кетчуп;
  • Майонез «Кальве» з Тули;
  • Хрін «Бастіон»;
  • Паста томатна «Помидорка», Китай;
  • Приправа з Хорватії «Вегета».

Продукти з м’яса

  • Крабові «Vici»;
  • Яловичина тушкована, м’ясопереробний комбінат «Салют»;
  • Докторська ковбаса, виготовлена в Царицино;
  • Сосиски баварські від «Піт-продукту».

Інша продукція, яка не містить глютен

  • «Дракоша» зубна паста, р. Єкатеринбург;
  • «Ферросан», Мультитабс, виробник Данія;
  • Таблетки з різними смаками «Сана-сол» з Австрії;
  • Сироп «Амбробене» від «Меркле ГмбХ», країна виробник – Німеччина;
  • «Новопассит»;
  • Таблетки «Антигрипін» з Франції.

Аглютеновые дієти

Спеціально для людей з проблемами в травній системі підійде розроблена лікарями-гастроентерологами дієта №4. Вона повністю виключаються продукти з ячменю, пшениці, вівса і жита. Сюди входять як крупи, так і борошно з випічкою. Паніровка з названої борошном забороняється.

Раціон хворого повинен містити оптимальну кількість білків (в середньому 125 г), жирів (100г), мінералів і вітамінів. Обмеження в прийомі вуглеводів немає – можна вживати до 350 гр. в день. Їжу рекомендується відварити або приготувати на пару. Кількість солі лікарі радять також не перевищувати 8 грам.

Дозволені продукти при целіакії

ПродуктБелкаЖираКкал.
ОВОЧІ:
Бобові 9 2 168
Капуста 2 0,1 27
Огірки 0,8 0,1 15
Картопля 2 0,4 80
ФРУКТИ:
Яблука 0,5 0,4 45
Груші 0,4 0,2 43
Апельсини 0,8 0,2 37
Горіхи 16 41 502
Сухофрукти 2,2 0,5 286
КРУПИ:
Гречка 12,7 3,4 312
Кукурудза 8,2 1,1 338
Рис 6,8 0,8 345
Пшоно 11,6 3,2 349
БОРОШНО:
Дієтична кукурудзяна 7,3 1,4 334
Горіхова 50,1 1,5 334
Гарбузова 32 9 306
МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ:
Молоко 3,3 3,6 65
Кефір 3,5 2 52
Сир 17,3 6 123
М’ЯСНІ/РИБНІ ВИРОБИ:
Відварна яловичина 25,9 17 256
Відварна курка 25 8 174
Червона ікра 32,2 16 264
Шпроти 17 33,2 364
Кролик 21,2 8,1 157

Заборонені продукти

  • Пшенична продукція, житнє, ячмінне, овес;
  • Містять муку м’ясні консерви, ковбаси, сосиски, шинка;
  • Паніровані як м’ясні, так і рибні котлети, рибні консерви з борошном;
  • Випічка: бісквіти, печиво з борошна пшеничного і вівсяної;
  • Консерви з овочами;
  • Кондитерські продукти: драже, шоколад, карамель, цукерки;
  • Банани;
  • Газовані напої, квас, пиво, горілка;
  • Фініки;
  • Соуси, кетчупи, майонез.

Приклад дієти №4

Все харчування хворого — натуральне. Якщо в магазинах не знайдеться безглютеновый хліб, є можливість замінити його випічкою, яку можна зробити вдома з дозволених видів борошна:гречаної або рисової, також з кукурудзяного борошна. Інтернет магазин допоможе тим, хто захоче зробити покупки швидко. Наприклад, DietClub (bezglyuten.ru) і Lioana (lioana.com) надають подібні послуги.

Багато бодібілдери дотримуються дієтотерапії для того, щоб схуднути. Тут потрібно скоротити кількість страв із круп і випічку. Перша половина дня повинна бути з їжею, повної вуглеводів – хліб, солодке, мед. А вечеряти слід продуктами з великою кількістю білка – риба, сир, м’ясо, овочі, курка, фрукти.

Нижче наведено приклад лікувальної дієти:

  • На сніданок слід заправити сир ягодами і сухофруктами. На десерт підійдуть сухарики з медом і зеленим чаєм. На другий сніданок можна подати пюре з тушкованих яблук або приготувати омлет з овочами.
  • Обід урізноманітніть овочевим пюре-супом на перше, і запечіть картоплю на друге блюдо. Також можна подати на стіл парові котлети з рисовими хлібцями. Не забувайте про полуденок з фруктами.
  • Вечеря може складатися з відвареної риби (можна і жирної), салату з овочів і кефіру.
  • comments powered by HyperComments

    P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

    Цією статтею варто поділитися