Корисно пити ультрапастеризоване молоко? Можливу шкоду продукту

4

Привіт! На прилавках магазинів можна знайти різні види молочної продукції: молоко жирне і нежирне, пастеризоване, ультрапастеризоване і стерилізоване, а також напій зі всілякими добавками. Виникає логічне запитання: а чи всі види продукту несуть користь нашому організму.

Сьогодні ми детальніше розглянемо тему ультрапастеризованого молока, так як саме його багато хто воліють на заміну парному. Останнє, на жаль, доступний далеко не кожному. Пощастить тому культуристу, який проживає в селі та має можливість щодня пити натуральне, найсвіжіше молоко. Отже розглянемо ультрапастеризоване молоко користь і шкоду цього продукту.

Зміст статті:

  • Секрет обробки
  • Пастеризоване або ультрапастеризоване? Яке вибрати?
  • У чому користь продукту?
  • Шкода молочного продукту
  • Трохи про якість

Секрет обробки

Що це таке – ультрапастеризація молока? Відкриття цього процесу обробки напоїв ми вдячні французу Луї Пастеру. Пастеризація передбачає собою теплову обробку продукту при певній температурі. Далі йде його різке охолодження. Таким чином, вмирають всі мікроби і бактерії в молоці.

Однак вітаміни, мінерали та інші речовини, корисні для людини залишаються, не встигаючи зруйнуватися. При пастеризації температура коливається від +60 до +130 градусів.

Завдяки різним температурним режимам ми і отримуємо різні види молока:

  • 70-74° – пастеризоване молоко; зберігання – не більше 10 діб;
  • 90° і витримане в цій температурі протягом 4-х годин – пряжене молоко, термін придатності – 1 місяць;
  • 110° – стерилізоване, в яку додають солі і стабілізатори, щоб не дати молоку швидко скиснути; зберігати можна півроку;
  • 125-130°– ультрапастеризоване. При такій тепловій обробці важливий інтенсивний нагрів і швидке охолодження до 20 градусів. Термін зберігання від 4х місяців до року.

Потім продукт розливають в асептичних тари. Упаковка складається з 3-х шарів. Картон для жорсткості, поліетилен від проникнення вологи та фольга, яка захищає від світла і повітря.

Кип’ятити ультрапастеризоване молоко не варто – воно вже пройшло термічну обробку, а додатковий нагрів погубить корисні бактерії і мікроорганізми.

Зовсім недавно багато покупців боялися, що в таких видах продукції є антибіотики, які і не дають швидко зіпсуватися натуральному продукту. Експерт Ольга Соколова, науковий співробітник Центральної лабораторії Мікробіології Всеросійського науково-дослідного інституту молочної промисловості поспішає заспокоїти любителів молочки.

За її словами, дійсно, раніше додавалися деякі антибіотики та інші речовини в пастеризоване молоко. ГОСТ це допускав. Але за останніми переглядам стандартів були заборонені будь-які додаткові речовини в напої.

Також варто відзначити, що є молоко різного ступеня жирності, яке теж може проходити обробку. Не рідко ми задаємося питанням, коли бачимо на пачці молочної продукції числа з відсотками: що це значить? Саме цифри позначають жирність молока:

  • 3,5% — цільно, жирне;
  • 3,2% — нормальної жирності;
  • 4-6% — підвищена жирність;
  • 2,5% — знижена жирність продукту.

Пастеризоване або ультрапастеризоване? Яке вибрати?

Термін придатності продуктів відрізняється і начебто, ультрапастеризований напій, якому наказано не псуватися близько року може приносити нашому здоров’ю більше шкоди, ніж пастеризоване молоко. Так яке краще внести в свій раціон?

За словами експертів, проста пастеризація передбачає більш тривалий процес термообробки, тому в такому молоці залишається набагато менше вітамінів і мікроелементів, корисних для людей. Тому ультрапастеризований молочний продукт володіє більшою цінністю. Крім того, його виготовляють з натурального цільного коров’ячого молока вищої якості.

Якщо ви любитель молока, то можете почитати статті про сухе молоко, вівсяне, молочну сироватку.

У чому користь продукту?

Багато дослідження, проведені як вітчизняними лабораторіями, зокрема у Всеросійському науково-дослідному інституті молочної промисловості, так і зарубіжними, кажуть, що в такому вигляді напою залишаються майже всі мікроелементи корисні для людського організму:

  • Молочний білок (казеїн 80%, альбумін 13%, глобулін 7%) – його вважають одним із найбільш быстроперевариемых протеїнів. Він знижує навантаження на шлунок і кишечник. Тому рекомендують пити молоко після фізичних навантажень. 250 мл рідини має в собі 8 грамів білка.
  • Кальцій допомагає зростанню м’язів і набору м’язової маси. Він сприятливо впливає на зміцнення кісткової маси.
  • Жири молочного продукту містять вітаміни груп А, В, Е. Але тут хочеться додати, що в більш зрілому віці, після 40-50 років молочні жири гірше засвоюються організмом. Тому краще вживати нежирне молоко.
  • Після тренувань молоко затримує воду і відновлює природний водний баланс. Напій також пригнічує голод за наявності повільних жирів і білків. Він блокує можливість інсуліну, коли той перетворює вуглеводи в підшкірний жир.

    З-за цієї блокування можна пити молочку для набору маси, при цьому не боятися ожиріння. Також напій вважається висококалорійним продуктом з енергетичною цінністю до 500 калорій.

    Молоко культуристи називають найдешевшим массонаборным продуктом. Цінність риби і м’яса приблизно дорівнює засвоюваності молочки.

    Багато бодібілдери вживають продукт у складі вуглеводного або протеїнового коктейлю. За словами американських вчених, додавши в білу корисну рідину ложку какао, можна підвищити цінність напою, і тоді розбавлене молоко в два рази швидше відновлює сили атлета між тренуваннями.

    Якщо ви жорстко тренуєтеся в залі — тоді вам краще додати в свій раціон якісне спортивне харчування. Вибрати його ви можете наприклад ТУТ (за найнижчими цінами) або ТУТ.

    Крім того, цей вид продукту відмінно впливає на серцево-судинну систему, нормалізує метаболізм. А ще допомагає в боротьбі з депресією, стресом, при цьому покращує сон і загальне самопочуття.

    Ультрапастеризований продукт має менше жирності, ніж парне молоко. Тому педіатри рекомендують таке молоко дітям, починаючи від місячного віку.

    Шкода молочного продукту

    Шкода напій може принести тим, у кого спостерігається непереносимість лактози, цукру в молоці. Однак і тут є вихід. Страждають на недостатність лактази слід спробувати замінити просто молоко на безлактозное.

    Деякі вчені стверджують, що таке питво може викликати рак у чоловіків. Причина пояснюється тим, що в їжу для корів додають певні гормони, які небезпечні для сильної половини людства.

    Також не рекомендують напій літнім людям. Деякі дослідження свідчать, що з віком у людини пропадають ферменти, які відповідають за переварювання білка молока.

    Трохи про якість

    Так яке ж краще молоко ультрапастеризоване пити як дорослому, так і дитині? Відгуки багатьох покупців, а також Россільгоспнагляд пропонують такий рейтинг за якістю продукції:

    • Молоко компанії «Вімм-Білль-Данн»;
    • «Сибірське молоко»;
    • «Тимашевский комбінат»;
    • «Ірбитський завод»;
    • «Меліоратор»;
    • «Бирюли».

    Рейтинг «приватних» компаній по виготовленню молочної продукції, яка була перевірена Россільгоспнаглядом ви можете подивитися на офіційному сайті реєстру піднаглядних об’єктів «Цербер».

    Напишіть в коментарях — вживаєте ви даний продукт і які ваші враження від нього?

    comments powered by HyperComments

    P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

    Цією статтею варто поділитися