Соєве молоко — варто включити в раціон бодібілдингу? У чому його користь і шкоду?

4

Привіт! Як часто ви вживаєте сою та продукти з неї? Я вже й забув коли робив це. Пам’ятаю лише, що в 90-ті, після розвалу СРСР батьки часто купували так зване «соєве м’ясо» і мама готували з нього гуляш. У той час злиднів і потреби це було дуже гарне рішення якось підвищити поживну цінність нашого раціону. На більше грошей все одно не було.

Але ті часи минули і тепер я не можу скаржитися що недоедаю. Що ж стосується сої, то з тих пір жодні продукти з неї я не вживав. Але це рослина гідно уваги, перш за все своїм змістом білка.

В кінці 20-го століття цей продукт слав одним з наймодніших. Вона вирощується в Східній Азії, Африці, Америці, Австралії і на території островів Тихого і Індійського океанів. Зараз вже можна побачити безліч продукції з сої на прилавках і в наших магазинах: тофу, м’ясо з сої, масло, соус, борошно та інші.

Спочатку споживачі з побоюванням ставилися до продукту сімейства бобових. Проте впродовж років вчені продовжують доводити корисні властивості сої в продуктах харчування.

Зміст статті:

  • Застосування сої
  • Трохи про продукт
  • Як приготувати бобовий продукт
  • Користь напою
    • Наукові дослідження для жінок
    • Наукові дослідження для чоловіків
  • Чи можна схуднути?
  • Шкода продукту
  • Відгуки

Застосування сої

В кінці 20-го століття широке поширення продукт отримав в кухні вегетаріанців, так як соя є відмінним замінником їжі тваринного походження. Останнім часом помічається тенденція використання соєвої продукції і в сфері бодібілдингу, тому що її цінують за високого рівня білка. Самі посудіть, боби мають:

  • 40% білка
  • 20% жирів
  • 20% вуглеводів
  • 10% води
  • 5% клітковини
  • 5% золи.

Із сої виготовляють безліч продуктів, у тому числі:

  • Соєва олія широко застосовують в їжі. Його часто використовують у складі для салатів, маргарин, хліб, майонез, вершках і закусках.
  • Місо – паста з соєвих бобів. В основному використовують при готуванні японського супу «Місо».
  • Натто – японське блюдо із зброджених бобів.
  • Соєве борошно служить в якості джерела клітковини, який очищає кишечник від токсинів. Її все частіше використовують при випіканні солодощів.
  • М’ясо із сої виготовляють на соєвої борошні. По текстурі дуже подібно до фаршу. Високий відсоток білка в 54% може бути альтернативою справжньому м’яса.
  • Соус вважається основним компонентом кухні Азії. В останні роки широко поширився і на кулінарію країн СНД. Виготовляється шляхом ферментації (бродіння) соєвих бобів.
  • Тофу – сирний продукт, пресований сир з сої.
  • Соєве молоко-продукт харчування, який останнім часом набирає обертів популярності в нашій країні. З нього і виробляють тофу, сир, йогурт і кефір, а також молочні коктейлі.

З-за того, що останній в списку продукт набирає популярність і серед раціону культуристів, резонно буде поговорити про соєве молоко користь і шкоду якого варто розглянути докладніше.

Трохи про продукт

За легендою винайшов молоко з бобових філософ з Китаю Лю Ань. Його мати, до старості втративши зуби, не змогла насолоджуватися улюбленими соєвими бобами. Тому син перетирав їх у борошно і додавав воду. З роками це молоко придбала свою популярність. А в наші дні навіть витісняє коров’яче молоко на прилавках супермаркетів на своїй батьківщині в Східній Азії. У Європі воно стало знаменитим з поширенням такого напрямку як вегетаріанство і веганство.

За смаком соєве молоко солодкувате, має приємний запах, а по консистенції схожий вершків. Після бродіння з нього роблять йогурти, кефір, сир тофу. З останнього також виготовляють макарони. Так як смак тофу нейтральний, його використовують в кулінарії для приготування головних страв, так і для солодкого столу.

Як приготувати бобовий продукт

У виробничих масштабах на продаж стиглі боби вимочуються у воді, подрібнюються в пюре в спеціалізованому обладнанні. Потім отриману консистенцію нагрівають до 50 градусів. Ця температура вважається найбільш прийнятною для знищення бактерій і шкідливих мікробів. При цьому всі корисні мікроелементи повинні зберегтися.

Напій можна легко приготувати і в домашніх умовах. Таким чином, ви точно будете впевнені в його якості і корисні властивості.

Згідно з рецептом Ірини Кузьміної, відомої блогерши на yuotube-просторі, яка спеціалізується на вегетаріанської кухні, боби слід вимочувати 10 годин. При цьому вона радить міняти воду для замочування кілька разів, так як рідина набуває неприємний запах.

Для приготування молока з сої на день слід взяти одну склянку розмочених бобів. Напій може бути сирим і вареним. Сироїди не варять сире молоко. Однак, як зауважує Ірина, таке питво зберігатися не більше доби. Варене молоко може стояти в холодильнику, не втрачаючи своїх корисних властивостей до п’яти днів.

Для приготування останнього напою блогерше знадобилося:

  • 1 склянку розмочених соєвих бобів;
  • 3 склянки води.

Розмочені боби подрібнюються з невеликим додаванням води до утворення пюре. В утворену консистенцію додати воду, що залишилася.

Для тих, хто хоче отримати сире соєве молоко, на цьому етапі потрібно процідити отриману масу. Отримана рідина вже призначена для вживання в їжу.

Для приготування вареного молока потрібно поставити розбавлене водою бобове пюре на плиту і варити після закипання ще хвилин 20. При варінні масу слід постійно помішувати, щоб не пригоріло. Може утворюватися піна. Варене бобове молоко отримує жовтуватий відтінок.

Деякі уварюють напій до карамельного кольору протягом однієї години. За смаком можна додати корицю, какао, ваніль. Після варіння консистенцію проціджують. І готовий напій готовий до вживання.

Користь напою

Соєве молоко вживають хворі, які страждають на дефіцит лактази в організмі і з алергією на молоко тваринного походження. Крім того, такі люди можуть ознайомитися з альтернативним напоєм – молоко без лактози, про який ви можете прочитати тут:

Напій також корисний для дитини при грудному вигодовуванні, якщо у малюка з’являються ознаки непереносимості білків молока від корови.

Список вітамінів, на які багатий напій:

  • Групи вітамінів А – регулюють синтез білків, підтримують формування кісток і зубів, допомагають сповільнити старіння організму, покращують чіткість зору і борються з інфекціями;
  • Вітамін D – сприяє всмоктуванню кальцію і фосфору в кишечнику, бере участь у регуляції метаболізму, прискорює синтез гормонів;
  • Вітамін Е – важливий для здоров’я жіночої статевої системи, це антиоксидант, який захищає клітини від окислення, що призводить до їх загибелі;
  • Вітамін В12 бере участь в регуляції нервової системи, допомагає засвоїти клітин вуглеводи, жири, білки.
  • У раціон бодібілдера бажано включати молоко із сої. Хоча б іноді. Воно багате на білок, який містить протеїни. Ця речовина допомагає в будові імунних клітин. Відомо, що під час силових тренувань в організмі людини ця амінокислота знижується, тому її важливо заповнити додатковими харчовими добавками. Бобовий напій дуже підходящий варіант.

    Наукові дослідження для жінок

    Для жінок було припущення, що бобовий напій може викликати безпліддя. Однак після експериментів, які проводили на тварин і клітинах людини в пробірці, вчені Хоперт і Андерсон спростували це припущення.

    Крім того, вони уклали, що продукти з сої сприяють запобіганню захворювань серця, діабету і остеопорозу. Бобові продукти відмінно покращує стан жінки під час клімаксу, а також є профілактикою від раку молочної залози.

    Наукові дослідження для чоловіків

    На початку 90-х років вчені Європи висунули припущення, що рослинні естрогени, які присутні в сої, негативно впливають на рівень тестостерону для чоловіків.

    Дослідження японського вченого Нагаты і експеримент американця Маскаринека у 2000-х роках не показали жодних змін рівня чоловічого гормону у випробовуваних. Однак вони висунули припущення, що бобові продукти можуть знизити розвиток онкозахворювань простати.

    Згідно з даними проведеного експерименту в Університеті Північної Кароліни з вивчення онкологічних хвороб вчені таки відзначили мале зменшення рівня чоловічого тестостерону. Однак доза вживання сої та напою була збільшена в 35 разів порівняно з об’ємом їжі, який випробуваний отримує при раціоні зі звичайних продуктів.

    Бобове молоко збагачений протеїнами, які збільшують силу м’язів, а також їх розміри. Згідно з результатами експерименту вченого Кандова в 2005 році напій забезпечує хороший баланс загальної кількості білка в організмі людини.

    Не варто забувати, що при нарощуванні м’язової маси допомагають не тільки силові вправи. Тренування сприяють зростанню, а правильне харчування може визначити результативність відгуку на стимул. Значить, соя в раціоні спортсмена прискорить тренувальні результати.

    За словами Поттайгера Джеффа, головного спортивного фізіолога в Університеті Огайо, один гамбургер з сої і соєве молоко після тренування допоможуть відновити м’язи. Стакан напою має 7-ма грамами протеїну.

    Відомо, що в якості харчової добавки відомий американський культурист-вегетаріанець і легенда у сфері бодібілдингу та спорту Білл Перл вживав сою, і зокрема, молоко з бобових.

    Соя також може знизити рівень холестерину, і напій містить у собі альфа-липоевою кислоту, яка є найпотужнішим антиоксидантом. Вона здатна поліпшити метаболізм цукру в клітинах і пригнічувати вільні радикали в організмі людини.

    Компанії з виготовлення напою випускають продукт з кількістю до 350 міліграм цієї кислоти. А одна порція коров’ячого молока 2,5% жирності містить тільки 25 міліграмів АЛК.

    Багато культуристи віддають перевагу саме соєва, а не коров’яче молоко, в якості харчової добавки. Згідно експериментів було доведено, що просто нежирне молоко має низький глікемічний індекс (показник рівня глюкози в крові), однак у нього підвищений інсуліновий індекс (кількість інсуліну, яке викидається в кров).

    Якщо говорити простіше, пиття молока не підвищує глюкозу в крові, але може збільшити рівень інсуліну. А останній – це інгібітор, який затримує окислювання жиру. У той же час бобовий напій має низький рівень двох індексів, тому пиття підтримує жиросжигающие режим довше.

    Таке питво має також лецитин – речовина, що покращує переробку жирів в печінці. За словами медиків і дієтологів, норма сої для людини становить близько 50г на день. Це дорівнює 8-ми склянках соєвого молока.

    Чи можна схуднути?

    Питання, чи підходить соєве питво для схуднення, актуальне не тільки для атлетів. Питво низькокалорійне. Стакан молока містить у собі близько 65 калорій.

    Тому напій входить в багато рецепти дієтотерапії. Можна вживати також сухе соєве молоко. Його також прописують при гіперсекреції і виразці шлунка.

    Шкода продукту

    Незважаючи на велику кількість плюсів, вживання соєвого продукту також має ряд своїх недоліків:

  • Фитиновая кислота в молоці з сої не дозволяє цинку, заліза, кальцію та магнію швидко засвоюватися в організмі. Варіантом рішення є збалансоване і правильне харчування.
  • За рахунок наявності в продукті фітоестрогенів можливе зменшення активності сперматозоїдів у чоловіків. Проте це може відбутися при великій кількості вживання сої.
  • Дуже акуратним в питво потрібно бути годуючим мамам. Його надмірне вживання може розвинути у дитини алергію до сої.
  • Цікаві результати досліджень висловлює доктор Уайт Лон з Гавайського центру досліджень в галузі охорони здоров’я. Згідно з його експериментів, які вживають соєві продукти, в тому числі молоко, спостерігалася втрата ваги мозку.

    В експерименті брали участь 864 чоловіка. Випробовувані також мали ризик захворіти хворобою альцгеймера (старече слабоумство) в 2,4 рази більше, ніж ті, які не вживають сою.

    Відгуки

    В мережі інтернет можна прочитати безліч відгуків про напій як позитивних, так і негативних. Негативні відгуки ґрунтуються в основному на тому, що продукція із сої в країнах СНД дорога і до того ж може бути неякісною і мати в собі генно-модифіковані елементи.

    Багато користувачі пишуть, що із-за недовіри до виробників соєве молоко вони роблять самі. Таким чином, вони цілком упевнені в якості продукту.

    Також деяких лякає той факт, що в мережі є багато інформації про те, що бобові знижують рівень тестостерону у чоловіків. Враховуючи це, сильна половина людства намагається збалансувати вживання соєвого молока з іншими джерелами протеїну.

    Позитивно відгукуються про пиття багато культуристи на фітнес-форумах. Вони вживають напій в якості додаткової харчової добавки. І, дійсно, бодібілдери помічають, що з часом м’язова маса збільшується, а також відчувається ефект швидкого відпочинку м’язів після посилених тренувань.

    Крім того, багатьом подобається смак і запах молока. Деякі віддають перевагу саме соєвого продукту, так як вважають, що воно благотворно впливає на здоров’я організму, шкіри, волосся.

    А що ви думаєте з приводу цього продукту і пробували ви його вживати? Напишіть в коментарях…

    comments powered by HyperComments

    P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

    Цією статтею варто поділитися