Молочна сироватка — варто приймати цей продукт і в чому його користь

0
3

Привіт! Любите вживати молочну сироватку? Я дуже… Для мене і моєї сім’ї це головний інгредієнт смачної окрошки. Поговоримо сьогодні про це продукт більш докладно. Як вам така ідея? А то раптом він виявиться занадто корисним, а ви і знати не знаєте про це!

Кожен хоч раз зустрічав на прилавках і полицях магазину рідкий продукт жовтуватого кольору, який іменується сироваткою. Але чи цікавилися ви його характеристиками? Сьогодні розглянемо такий продукт, як сироватка молочна користь і шкода дози прийому і вплив її на огранизм.

Молочний продукт являє собою напій, який утворюється в результаті температурної обробки молока. Сквашене молоко, яке переробляється з метою отримання з нього сиру, піддається підігріву, в процесі якого в осад випадають грудки білка і відбувається відділення рідини. Білкові грудки це і є сир, а відокремилася фракція рідини називається сироваткою.

Зовнішній показник рідини характеризується помірною мутністю. Смакові характеристики можна описати сумішшю кисло солоної гами з солодким присмаком. Аромат продукту трохи специфічний, нагадує кип’ячене молоко з нотками запаху сиру.

Зміст статті:

  • Харчова цінність і калорійність молочного продукту
  • Розглянемо цільові особливості внесення в раціон продукту
  • 5 факторів впливу на системи і тканини організму
  • Боротьба із зайвою вагою
  • Відновлення та зміцнення всіх статі та віку
  • Трохи про користь для атлетів
  • Справжнє джерело білка
  • Побічні ефекти і протипоказання

Харчова цінність і калорійність молочного продукту

Склад хімічних елементів продукту передбачає наявність великої кількості кальцію, так як він проводитиметься безпосередньо з білкового продукту. Крім цього аспекту виріб містить у собі безліч мінеральних і вітамінних компонентів природного походження.

Хімічний склад сироватки:

  • Високий вміст білків гістидину, треоніна, лізину, лейцину та інших. Більш детально про різновиди амінокислот і їх функції ви можете прочитати в цій окремій статті. Деякі з них не виробляються організмом, але вони необхідні для нормального функціонування та життєдіяльності, тому отримати їх можливо виключно з продуктів харчування або у вигляді медичних препаратів.
  • Вуглеводна складова представляється в наявності лактози, аминосахаридов, моносахаридів і олігосахаридів. Тому продукт корисний при діабеті, коли в організмі порушена вироблення інсуліну.
  • Наявність газів і молочного жиру допомагає організму швидше і якісніше засвоювати вуглеводи, як повільні, так і швидкі, а ще виступає попереджуючим фактором атеросклерозу. Органічні кислоти відновлюють кислотно-лужний обмін.
  • Крім перерахованого вище складу, виріб містить речовини мінеральної спрямованості:

    • Магній. Позбавляє від стресів і допомагає налагодити роботу серцевих клапанів;
    • Залізо. Налагоджує функцію кровотворення і допомагає системі гемостазу, тим самим позбавляє від застоїв в судинному руслі, запобігаючи появі тромбів і варикозних розширень;
    • Натрій. Стимулює роботу нирок і серця, регулює водно-сольовий обмін, позбавляє від застою рідини в організмі людини;
    • Кальцій. Збереже зовнішній вигляд зубів, кісток, нігтів і зробить їх більш міцними.

    Вітамінні складові представлені тіаміном, аскорбінової кислотою (яка допомагає спалювати жирові відкладення і підвищує опірність імунітету), ретинолом, рибофлавіном або вітамін В12 (виступає регулятором метаболічних процесів) , нікотиновою кислотою (проявляє омолоджуючу дію на тканини і клітини) і багатьма іншими.

    А тепер трохи інформації про калорійність сироватки порівняно з сиром різного відсотка жирності.

    • 100 гр. сироватки — 27 ккал.
    • 100 гр. знежиреного сиру — 71 ккал.
    • 100 гр. сиру 5% жирності — 145 ккал.
    • 100 гр. сиру 9% жирності — 169 ккал.

    Розглянемо цільові особливості внесення в раціон продукту

    Корисні властивості сироваткового вироби підтверджуються застосуванням у випадках:

  • вагітність та виношування плоду – дитина з азотистими підставами отримує додатковий кисень, крім корисних поживних речовин, які через пуповину і плаценту потрапляють в його росте і розвивається організм;
  • фізичних навантажень, коли спортсменам доводиться урізати свій раціон перед майбутніми змаганнями, то втрачається частина мікроелементів, вітамінів і кислот, які здатні живити м’язи;
  • людям з імунними розладами та під час старіння організму – тут допомагає сіалова кислота, вона здатна відновлювати імунні процеси і запобігає вікові зміни у людей літнього віку;
  • чоловікам і жінкам на дієті – ферменти і корисні жири налагоджують обмінні процеси і допомагають виводити з організму токсини, тим самим рятуючи його від застійних процесів і бродіння в кишечнику.
  • 5 факторів впливу на системи і тканини організму

    Корисні прояву молочної сироватки на організм:

    1) ПРИРОДНИЙ АНТИОКСИДАНТ. Окислювальні процеси відбуваються в організмі кожну хвилину протягом усього життя. Вільні радикали, вивільняючись під час окисно-відновних реакцій, що ушкоджують організм. Внаслідок чого порушується мембранна цілісність клітинного складу. Антиоксиданти покликані для боротьби з радикалами. Вони нейтралізують їх згубний вплив і регулюють мембранний потенціал.

    2) ДІЯ СТИМУЛЯЦІЇ. Продукт бадьорить і допомагає запустити робочий механізм. Це важливо після виснажливих тренувань, для якнайшвидшого відновлення м’язів. Після хвороби або під час вагітності, коли не рекомендується вживати кавові напої для заряду бадьорості.

    3) РЕГЕНЕРАЦІЯ М’ЯКИЙ ТКАНИН. Відбувається завдяки наявності в складі азотистих ферментів і газів. Їх присутність у крові організму дозволяє насичувати пошкоджені тканини або органи додатковим киснем, який окислюючись, стимулює прискорене загоєння порізів і ран.

    4) ЛЕГКУ ПРОНОСНУ І СЕЧОГІННУ ДІЮ. Солі та додаткові гази благодійно впливають на підшлункову залозу, стимулюючи вироблення травних ферментів. Наявність натрію дозволяє впливати на роботу нирок, прискорюючи вироблення вторинної урини, тому відбувається відчутна сушка організму. Це так само корисно для спортсменів, яким необхідна суха м’язова маса.

    5) ЗАГАЛЬНОЗМІЦНЮЮЧИЙ І ІМУНОСТИМУЛЮЮЧИЙ ЕФЕКТ. Корисно для кожного, особливо в період міжсезоння, коли організм слабшає і потребує додаткового захисту. Рідка фракція продукту, зручна тим, що можна приготувати корисні напої з додаванням фруктів (наприклад, яблук з додаванням цитрусових).

    Боротьба із зайвою вагою

    Для людей, які вирішили почати нове життя і придбати ідеальні для себе форми рекомендується включити сироватку в щоденний раціон. Для схуднення розглядаються варіанти приготування смузі з фруктів або овочів на основі рідкої фракції.

    Азотисті сполуки та ферменти, які фокусуються в такому виробі, допомагають організму людини нормально функціонувати і справлятися з додатковими навантаженнями. Так само хочеться відзначити наявність білкових фракцій, які за складом хімічної будови нагадують клітини міозину. Важливість наявності таких ферментів оцінять бодібілдери, тому що міозин це основна складова м’язових волокон людини.

    Для людей з цукровим діабетом буде корисний продукт, який включає компенсаторну функцію для підшлункової залози, у якої порушена вироблення інсуліну. У такій ситуації цукор і глюкоза не засвоюються організмом, тому сироватка може бути відмінною профілактикою цукрового діабету.

    Відновлення та зміцнення всіх статі та віку

    Використовується молочний продукт і в індустрії краси. Він застосовується для волосся в поєднанні з пивними дріжджами. Такий симбіоз дозволяє прискорити обмінні процеси в шкірі голови і волосяній цибулині, що забезпечує прискорений ріст волосся. Як приготувати маску з дріжджами – на одну упаковку склянку молочної рідини.

    Застосування для особи полягає в ранкових і вечірніх умываниях сироваткою. Цей процес допомагає відбілити шкіру і очистити сальні залози і пори від забруднення. Також після такої процедури надмірно розширені пори звужуються, а шкіра стає більш еластичною. Тонус і еластичність відновлюються завдяки стимулюючій дії на колагенові волокна.

    Трохи про користь для атлетів

    Молочний цукор, що міститься в рідкому фракції, називається галактозою. Цей моносахарид міститься в цьому продукті у великих кількостях. Першим ділом, поступаючи в організм, він починає засвоюватися печінкою, там вже відбувається її метаморфоза в глюкозу, яка є джерелом додаткової енергії.

    Різниця в тому, що галактоза не здатна вплинути значною мірою на рівень цукру в крові, на відміну від глюкози в чистому вигляді.

    Застосування галактози замість чистої глюкози допомагає регулювати цукровий і вуглеводний баланс. Для спортсмена з надмірними кардіо навантаженнями це значний аспект.

    Справжнє джерело білка

    В першу чергу хочеться нагадати, що наш улюблений сироватковий протеїн в банках або пакетах (Whey protein) виробляють як раз з молочної сироватки, про яку ми зараз говоримо. Тобто білка в ній вистачає однозначно і його якість дуже висока в плані засвоюваності. Тому молочна сироватка для бодібілдингу — як раз те, що потрібно.

    Важливо те, що сироватковий продукт можна з повним правом віднести до повноцінних білків, які засвоюються організмом в повній мірі, як сир або кефір. Але найприємніше, що кількість калорій, що містяться в одній порції рідкої фракції молочного продукту і в такому ж кількості сиру значно відрізняються.

    Сироватка виграє по всіх якісних та кількісних показників в улюбленого страви на вечерю бодібілдера.

    Побічні ефекти і протипоказання

    Незважаючи на всі позитивні якості, описані в статті, не завжди можна і корисно пити чисту сироватку. В нормі досить випивати одну склянку кисло солоної рідини в день,

    Причини, чому вам не можна сироватку:

    • Непереносимість молочних продуктів і лактози.
    • Продукт зберігався в холодильнику більше чотирьох або п’яти днів.
    • Норма в один стакан на день не є підходящою для вас, якщо спостерігається діарея, в такому випадку норму знижують.

    Наприкінці хочеться нагадати ще про користь напою для дітей. Саме цей продукт, за хімічним і вітамінним складом наближений до материнському молоку, навіть більше, ніж звичайне молоко. Це відбувається через термічної обробки. Тому все частіше рекомендують готувати їжу для малюків на її основі. Таке рішення допомагає розвивати і запускати імунні процеси з ранніх років.

    Так що якщо раніше ви дивилися на цей продукт байдуже, тепер переоціните його важливість для вашого організму і обов’язково увімкніть його в свій раціон.

    comments powered by HyperComments

    P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки — можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

    Цією статтею варто поділитися

    ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here