Для чого необхідний протеїн в спортивному харчуванні

6-16-2021

Розповідаємо всю правду.

Здається, перше, що чують люди, коли йдуть в тренажерний зал або фітнес-клуб: протеїн. Через сформовані стереотипів багато хто вважає цю добавку шкідливою (нібито від неї безліч побічних ефектів), інші думають, що без протеїну неможливо накачатися, але в будь – якому випадку-це найпоширеніший термін в світі спортивного харчування. Більш докладно читайте за посиланням протеин купить Киев Украина.

Протеїн-це просто білок. А білок-будівельний матеріал для організму

Перш за все, давайте розберемося, що таке протеїн в широкому сенсі. Це-білки, тобто органічні речовини. Білки-основа м’язової тканини. Завдяки їм в організмі і проходить обмін речовин, а також багато інших процесів. Білок можна знайти практично в будь-якій їжі: риба, курка, м’ясо, горіхи, яйця.

У спорті протеїн-це добавка, зроблена на основі білкових сумішей. І його використовують для цілого ряду завдань:

• набрати м’язову масу;

• схуднути;

• підтримувати фізичну форму;

• підживлювати організм під час навантажень.

Чому про протеїн завжди так багато говорять?

всі завжди бажають домогтися максимально якісного результату за мінімально можливий час, тому комплексний підхід (тренування, правильне харчування, спортивне харчування) до цього питання цілком зрозумілі.

Протеїн – дійсно найпопулярніша позиція з усього спортпіта, так як в принципі незалежно від переслідуваних цілей він актуальний в будь – якому випадку і як додаткове джерело білка, і при наборі м’язової маси, і при схудненні, і при підтримці форми, з метою оптимізації надходження поживних речовин.

Чому протеїн так важливий і як його вибрати?

Головна якість протеїну – він допомагає організму. Причому не важливо: набрати масу, схуднути, або просто себе краще відчувати під час занять спортом. Це головний компонент для м’язів і їх розвитку.

І вже далі йдуть побічні плюси протеїну: це просто, швидко і зручно. Не завжди виходить заздалегідь готувати високобілкову їжу, яка при цьому буде не тільки корисною, але і смачною. Курячі грудки найчастіше сухі, горіхів багато не з’їси, в іншій їжі буває багато зайвих вуглеводів, а ще не треба забувати про алергії – людина може не переносити продукт, який потрібно організму.

білок-головний структурний компонент для формування тканин, ферментів, органів і так далі. Амінокислоти, з яких складається білок – основний формує елемент для м’язових волокон, тому без протеїну неможливо домогтися росту м’язів. Більш того, недолік білка в раціоні призводить до м’язової атрофії.

Протеїн включає не тільки лейцин, ізолейцин і валін, а й інші амінокислоти, які також важливі для організму. До того ж, якщо вибирати якісний високочищений протеїн, кількість лейцину, ізолейцину і валіну може бути навіть вище, ніж в окремій порції bcaa (комплекс незамінних амінокислот). При оцінці ефективності майже завжди враховується ціновий аспект і функціональність продукту, і тут, серед усіх позицій спортивного харчування, протеїн безсумнівно лідирує.

Але якщо протеїн допомагає абсолютно протилежним речам – набір маси і схуднення – як же вибрати потрібний?

Існують два основних типи: сироватковий (швидкий) протеїн і казеїн (повільний). Вважається, що з першим краще набирати, а другий пригнічує апетит і надає менш виражену анаболічну дію.

Ось поради як вибрати протеїн:

для початку визначитися з видом, виходячи з цілей, часу прийому і виділеного бюджету (концентрат сироваткового протеїну, казеїн, гідролізат білка, ізолят сироваткового протеїну, соєвий протеїн, яєчний протеїн, ізолят молочного білка).

• при покупці звертати увагу на відсоток білка в продукті. Менше 60% – псевдо-протеїни; 60-70% – протеїн з низьким вмістом білка; 70-80% – протеїн із середнім вмістом білка; більше 80% – протеїн з високим вмістом білка. Максимальний вміст білка в даному продукті спортивного харчування може становити 93%.

• якість білка. Дуже часто виробники розбавляють продукт дешевим білком. Це можуть бути: соєвий, пшеничний і рисовий білок. Казеїн можуть замінити сироватковим білком.

• смакові якості, виходячи з власних побажань, але враховуючи той факт, що один і той же смак досить швидко приїдається, а деякі можуть бути нудотними.

Чи впливає ціна на якість протеїну?

Чим ширше амінокислотний профіль, чим більше вітамінів і мінералів в складі і при цьому менше вуглеводів, тим вище вартість. Не можна також забувати і про престиж бренду – продукти від іменитих фірм-виробників завжди дорожче.