Як бути якщо у тебе алергія на лактозу — головні відомості про проблему і її вирішення

342

Привіт, хлопці! Сьогодні тема статті медичного більше-поживного характеру. Вона буде цікава лише вузькому колу людей. Дуже мало практикуючих бодібілдерів не вживають молоко і його продукти. Адже це один з наших основних джерел білка високої якості. І якщо є такі хлопці, то часто причина одна – непереносимість лактози.

За даними дослідження 2009 року, опубліковані в медичному журналі «Світ гастроентерології», приблизно у 18% росіян спостерігається ця недуга, який також називається «гиполактазией».

Багато хто відмовляється від молочки через розлади процесів травлення або через алергію на лактозу, що міститься в напої. Люди часто плутають ці поняття, думаючи, що непереносимість, розлад і алергія – одні і ті ж медичні визначення. Однак їх слід розрізняти, так як симптоми і причини хвороб різні. Я хочу більш детально розкрити цю тему!

Ближче до кінця статті трохи торкнуся тему як бути дітям, які тренуються але страждають на відторгнення лактози.

Зміст статті:

  • Непереносимість, мальабсорбція і алергія – в чому різниця?
  • Як дізнатися, чи є у вас алергія?
    • Вплив національності на схильність до алергії
  • Головні причини розвитку алергії
  • Як уберегтися?
  • Що робити, коли не можна пити молоко?
  • Алергія і бодібілдинг
  • Безлактозні добавки

Непереносимість, мальабсорбція і алергія – в чому різниця?

ЛАКТОЗА – це вуглевод, сахарид, який є у молоці, так і молочні продукти (йогурт, кефір, сир, сир і тд.). Часто його визначають як «цукор молочний». Лактоза складається з з’єднаних разом галактози і глюкози.

Сам вуглевод в нашому організмі розщеплює певний фермент під назвою лактаза. Коли його в нашому тілі недостатня кількість, тоді ми говоримо про гиполактазии.

Ваш організм цукор не може переварити і йому важко поглинати поживні речовини з молочного продукту. Тому він неперетравлені транспортується в кишечник і призводить до шлункових проблем: здуття в животі, діареї, болях у шлунку, метеоризму, блювання (частіше спостерігають у дітей). У середньому симптоми проявляються через півгодини після прийому лактози.

За оцінками останніх досліджень варто відзначити, що у багатьох також спостерігається МАЛЬАБСОРБЦІЯ лактози – розлад травлення і всмоктування вуглеводів кишечником. У таких випадках перетравлення невеликих доз лактози не приносить істотної шкоди організму і може не викликати сильних наслідків.

Алергія на лактозу має більш серйозний характер. Вона пов’язана більше з імунітетом людини, ніж з травними розладами (як непереносимість та мальабсорбція).

При алергії імунна система людини сприймає молочний цукор як ворога і виділяє певні антитіла в крові, перетворюючись на гістамін, який і викликає різні негативні реакції організму.

Як проявляється алергія? Реакція може бути як через годину, так і через кілька хвилин після того, як ви з’їли молочний продукт. З помірною формою алергії людям нема чого боятися, однак у багатьох хворих виявляються більш серйозні алергічні реакції.

Симптоми у дорослих і дітей:

  • Роздратування на шкірі;
  • Задишка;
  • Набряки горла, мови, рота;
  • Екзема;
  • Діарея;
  • Здуття;
  • Біль у животі та кишечнику;
  • Нежить;
  • Кашель;
  • Сльозовиділення;
  • Судоми;
  • Непритомність.

Як дізнатися, чи є у вас алергія?

З’ясувати, чи страждаєте ви непереносимістю або алергією можна у лікаря-гастроентеролога. Для початку лікар повинен призначити элиминационную дієту, яка прибирає з раціону хворого молоковмісні продукти. Якщо симптоми не зникають, проводяться інші дослідження.

Для того щоб визначити яким недугою ви вболіваєте потрібно буде здавати аналізи крові, стільця, і дерматологічні показники (для цього невелику кількість лактози укалывают під шкіру і дивляться, звіт цей ділянку шкіри).

Однією з найбільш точних діагностик є дихальний тест. З його допомогою визначається кількість вмісту водню в повітрі, що пацієнт видихає. В диханні речовина виділяється шляхом ферментації рідини з лактозою, яку хворий повинен випити. Цей тест найчастіше проводять дітям.

Крім того, дихальний водневий тест визначить наявність у дитини непереносимості фруктози, сорбітолу, синдрому надлишкового бактеріального росту та визначить час процесу руху їжі по тонкій кишці.

Який метод обрати вам порадить лікар.

Вплив національності на схильність до алергії

Цікаву статистику наводять вчені в інтернаціональному журналі «Sport Nutrition». Деякі народи більшою мірою страждають від дефіциту лактази порівняно з іншими.

Так високий відсоток недуги, доходить до 100% можна спостерігати у населення Африки (75%), Китаю (93%), Таїланду (98%). У слов’янських народів ризик поширення алергії і травних недуг в рази менше і складає до 20%.

Головні причини розвитку алергії

Ферментальный дефіцит буває вроджений і набутий. А також спостерігається переходить непереносимість. Її часто діагностують у недоношених немовлят, і причина криється в незрілості травних систем організму. Для таких малюків лікарі обов’язково призначають дієту, після якої все приходить в норму.

Вроджена непереносимість або алергія мають куди більш серйозні наслідки. У таких випадках слід відмовлятися від молочних продуктів назовсім.

Однак, як зазначає доктор медичних наук педіатрії Російського національного дослідницького медичного університету ім. Пирогова Антоніна Чубарова, відсутність ферменту при народженні зустрічається вкрай рідко і припадає на одну дитину з декількох тисяч новонароджених. Найчастіше недуга з’являється у дорослому віці.

Набута хвороба проявляється тоді, коли ферментні системи організму людини починають давати збій» через перенесених кишкових інфекцій, зловживання антибіотиками без прийняття пробіотиків, панкреатиту, хвороби Крона, цукрового діабету.

Особисто у мене було це років так на 15. У мене були проблеми з шлунком і в цей самий час я не міг вживати незбиране молоко. Потім знову зміг його приймати, тому що підлікував шлунок.

Також на появу дефіциту лактази в організмі впливає слабкий імунітет або неправильне харчування, з якого виключені молочні продукти харчування.

У журналі «Сучасна педіатрія» за 2014 рік вчені Наталія Нагорна і Олена Бордюгова помічають, що призводить до алергії також надлишкове надходження вуглеводів в товстий кишечник. Після цього відбуваються якісні зміни мікрофлори, що призводить до дисбиозу кишечника і порушення імунітету. У результаті розвиваються алергічні захворювання і часті респіраторні хвороби.

Як уберегтися?

Людям з вищеназваними проблемами не прийняття організмом лактози або алергії на неї слід дотримуватися особливого раціону харчування і частково, або повністю виключити молочку. У яких продуктах міститься вуглевод і що не можна їсти, ви зможете прочитати нижче.

Потрібно уникати:

  • Молоко (240 мл продукту містить 12 г лактози);
  • Сир (30г – 0,9 м);
  • Йогурт (180мг – 5г);
  • Сир (100г – 3г);
  • Вершкове масло (100г – 0,6 м);
  • Кефір (100мл – 4г);
  • Морозиво (0,5 стаканчика – 4г).

Також слід обмежити себе в продуктах, які містять молочний цукор: хліб, соуси, суп в пакетику, торти, панірувальні сухарі, кетчуп, гірчиця, майонез, шинка, підсолоджувачі, солодощі – шоколад, цукерки, какао, картопляне пюре, нуга, щербет.

Особливу увагу потрібно приділити раціону дитини до трьох років. Часто алергію викликають молочні суміші або тривале годування грудьми. Реакцію можна помітити у дітей після кількох хвилин або через пару годин після прийняття лактози.

Крім того, важливо знати про лікарські засоби, в які додано вуглевод: лопедиум, гастал, но-шпа, енап та інші. Тому, якщо ви страждаєте алергією на сахарид, перш ніж приймати медикамент особливу увагу зверніть на склад ліків.

Що робити, коли не можна пити молоко?

Є поняття порогу непереносимості лактози. У кожної людини він індивідуальний. Високий поріг означає, що продукти молочки в організмі засвоюються краще. Тому для початку треба дізнатися, який лактозный поріг у вас.

Виключаючи молоко з раціону, в організм потрапляє недостатня кількість кальцію. Щоб заповнити цей мікроелемент медики рекомендують замінювати вуглевод на продукти з високим рівнем кальцію:

  • Риба;
  • Капуста;
  • Соєві продукти;
  • Сардини консервовані;
  • Мигдаль;
  • Апельсин;
  • Тунець.

Ще призначають прийом додаткових препаратів з кальцієм: кальцемін, кальцій магній хелат, рокальтрол та інші. Можете вибрати ТУТ! або ТУТ!

Для того щоб кальцію засвоївся слід урізноманітнити свою кухню печінкою, соєвим молоком, яйцями. Саме в цих продуктах міститься вітамін Д, який допомагає організму взяти кальцій швидше і легше.

Молоко коров’яче рекомендується замінити або на соєве, або на мигдальне, каву можна додавати не натуральні вершки. Любителям йогуртів слід звернути увагу на бифидойогурты, так як вчені Інституту здорового харчування в США довели, що цей продукт краще розщеплює лактозу.

Крім того, на поличках супермаркетів з’являється все більше виробників, які випускають безлактозную продукцію.

Алергія і бодібілдинг

Відомо, що молоко – одне з головних складових протеїнових коктейлів, без яких майже жоден атлет не обходиться. Основа такого напою – сироватковий протеїн, який є формою чистого білка. Ще в спортпите популярний казеїн – складені білок, який також походить від молочних продуктів і є алергеном для хворих.

Завідувач кафедри медичної генетики в Дніпропетровської медичної академії Абатуров Олександр зазначає, що можна замінити молочний вуглевод на соєвий білок. Ця речовина виробляється з бобів сої, пшениці та інших трав’янистих рослин. Вони ж мають всі потрібні для бодібілдера амінокислоти.

Мінус заміни сахаридів на такі продукти харчування і спортивні добавки з рослинними білками також очевидний. Тіла буде важче використовувати такий білок для приросту м’язів.

Інша альтернатива – яєчний білок, який багато в чому краще соєвих білків, так як містить меншу кількість вуглеводів.

Безлактозні добавки

Для бодібілдерів є чудова новина. Все частіше виробники спортивного харчування випускають добавки без використання лактози. Нижче я наведу список найпопулярніших продуктів це серії:

  • Протеїну гидрозалит — Platinum Hydrowhey: швидкий сироватковий протеїн. Формула створена з допомогою гідролізаціі білка, який розбиває речовина на більш дрібні частини і дозволив організму швидше вбирати корисні властивості білка. Крім того, сироватковий протеїн посилений ензимами і амінокислотами. Не має в складі холестерину. КУПИТИ!
  • Ізолят протеїну — Iso-Sensation: новинка від Ultimate Nutrition. У складі є молозиво, яке не зустрінеш в інших добавках протеїну. Але цей варіант не скрізь можна вільно купити. Є відмінна альтернатива ISO Whey від Labrada Nutrition. Містить 0% глютену і лактози. КУПИТИ!
  • Інші варіанти ви можете вибрати найбільш популярних онлайн-маркетах спортивного харчування, або при особистому візиті в подібний магазин:

    РОСЛИННИЙ ПРОТЕЇН

    ПРОТЕЇН ДЛЯ ВЕГАНІВ (рисовий, соєвий, гороховий)

    Крім того, існують спеціальні добавки, які допомагають у розщеплення лактози. Їх приймають по одній капсулі разом з прийомом молочних продуктів. Одну з таких Бадів виробляють фірми Schiff, California Gold, Enzymedica.

    На цьому у мене все. Сподіваюся моя коротка стаття допомогла тим, хто шукав інформацію про лактози. Бережіть себе і слідкуйте за своїм харчуванням — це важливо! Пишіть в коментарях якщо у кого є досвід безлактозной дієти. Можливо ваші поради будуть ще кому-небудь корисні!

    comments powered by HyperComments

    P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

    Цією статтею варто поділитися