Що таке ТРАНСЖИРИ і чому вони небезпечні? Інформація, якою не можна нехтувати

7

Привіт! У цій статті я хочу торкнутися теми шкідливих для здоров’я жирів, споживання яких не просто треба обмежити, а зовсім уникати. Є різні види жирів, які корисні для організму, наприклад, омега-3 ненасичені жирні кислоти.

Вони беруть участь в енергетичному обміні організму, в процесі формування клітин і гормонів. Але є ті, які вбивають наше здоров’я. Я кажу про ТРАНСЖИРИ! Ви напевно багато чули про них, але можливо не до кінця усвідомлюєте це. Мільйони людей споживають їх у величезних кількостях по всьому світу.

Фаст-фуд, магазинна їжа, солодощі — все це пожирается величезними партіями. У всьому цьому є особливого роду жири, які можна порівняти з потворними тварюками. Повірте, це не перебільшене порівняння. З точки зору шкоди для нашого здоров’я ці жири — справжні монстри. Власне тому я і вирішив написати цю статтю, адже питання НАДЗВИЧАЙНО важливий!

Трансжири що це в яких продуктах вони містяться і чим небезпечні? Постараюся все доступно донести до вас.

Зміст статті:

  • Що це таке?
  • Історія винаходу монстра
    • what is маргарин?
    • Коротка історія маргарину
  • Ситуація з розтринькувачами в Росії
    • Вершкове масло
    • Маркувальні позначки на продуктах
    • Результати експертиз
  • Дослідження шкоди трансжирів зараз і в минулому
    • Вплив потворного жиру на живу клітину
  • Війна жирів (2023 рік)
  • Де містяться шкідливі жири?
    • Небезпечні продукти
  • Чи варто взагалі споживати жир?
    • Як вибрати майонез?

Що це таке?

Трансжири належать до підвиду насичених жирів. Це жирні кислоти зі зміненою формулою. Трансжир виникає в корисних жирах ненасичених під час промислової термічної обробки. Молекули жиру надмірно насичені воднем і можуть залишатися твердими при кімнатних температурах. Наприклад, рідке масло стає твердим жиром.

Невелика кількість трансжира (5-9%) можна знайти в м’ясі і молоці в натуральному вигляді. Підвищений рівень елемента міститься в їжі, яка була оброблена під впливом високих температур: фаст-фуд, напівфабрикати.

Важливо знати, що під час обробки і гідрогенізації (приєднання молекул водню до молекул ненасиченого жиру) використовують каталізатор, який містить в собі нікель. Останній вважається токсичним елементом!

Також в термообробці утворюються транс-ізомери (жирні кислоти в трансжири) та інші складові, які можуть завдати шкоди людському організму. Про це докладніше я розповім нижче.

Історія винаходу монстра

На початку ΧΧ століття (1912) хіміку з Франції Підлозі Сабатье була вручена нобелівська премія за відкриття процесу, який перетворює рідке рослинне масло в тверду речовину. Цей процес назвали «ГІДРОГЕНІЗАЦІЯ».

Сам процес являє собою пропускання молекул водню через гаряче масло, із-за чого в природну структуру молекули олії буквально «втокмачується» зайва молекула водню. Тобто ми отримуємо молекулу-мутанта, якої в природі бути не повинно.

Під час цього процесу ненасичені жирні кислоти (дуже корисні для нас) перетворюються на насичені (вкрай шкідливі для організму). Але шкоду для здоров’я людей — це чи не самий останній фактів в ситуації, коли можна заробити великі гроші. Так часто буває в нашому світі.

Так ось трансжири давали чудову можливість збагатитися харчової промисловості. Вони дуже довго зберігалися самі по собі і зберігали продукти, у складі яких перебували. Це все завдяки величезному відсотку вміст у них шкідливих насичених жирів. Так народився маргарин.

Страшно подумати, але був час, коли маргарин настільки масштабно рекламували, що він витіснив своєю привабливістю натуральне вершкове масло. Пік популярності трансжирів припав на 50-70-ті роки XX століття. Тоді вчені намагалися підвести наукову основу як виправдання під те, щоб люди споживали новоизобретенные жири.

  • Реклама вселяла людям що вершкове масло — це зло, так як в ньому міститься шкідливий холестерин, а ось в маргарині його немає.
  • З цієї ж причини маргарин можна було повторно використовувати при смаженні, а це вигідно!
  • Маргарин був значно дешевше, хоча на самому початку його вартість майже дорівнювала справжньому маслу.
  • Нові вид жиру довго зберігався, тому був нечувано популярний у виробництві фаст-фуду.
  • Але рано чи пізно все таємне стає явним. І через час багато вчені провели низку викривальних досліджень з приводу шкоди трансжирів. Були опубліковані перші статті. Уолтер Віллетт, відомий дієтолог і професор Гарвардської медичної школи — перший опублікував викривальну статтю в журналі «Ланцет». Це відбулося в 1993 році.

    Там він стверджував, що мутірованний жир є потужним стимулом виникнення серцево-судинних захворювань (ризик збільшується на 21%). Через деякий час після більш детальних досліджень було виявлено що трансжири волають розвиток діабету 2-го типу, онкологію, ожиріння, хвороби печінки. В цілому смертність від споживання трансжирів збільшується на 28%.

    Погляд на модні жири змінився. В деяких країнах взагалі заборонили. У 2003 році в Данії використання трансжирів було істотно знижено. Через час США і ще 7 країн Європи також відмовилися від шкідливого жиру.

    what is маргарин?

    Що таке маргарин? Я пам’ятаю в голодні 90-ті хто приніс нам великий шматок цього «щось». Так як масло ми тоді не могли купити, то з хлібом і цукром цей продукт відлітав на ура під чайок.

    Мало хто тоді замислювався над тим, що це таке. Для всіх це було чимось на кшталт «просто більш дешева заміна масла». А що? Звучить зовсім не страшно, хіба що трохи нагадує про твою бідності… Людям ніколи було розбиратися у всіх цих нововведеннях, що завалили прилавки магазинів після краху СРСР, у всіх цих бульйонних кубиках, спредах, новомодних словах. Все це виглядало дуже привабливо!

    Пам’ятаю було таке масло «Rama» (Рама) — ось це був хіт! На смак повне гівно, гидота зате реклама яка була! Цій рекламі вдалося переконати багатьох що вони купували масло, а адже це був звичайний маргарин. У той час навіть з’явився особливий сленг серед народу «на халяву і Рама масло», «мама мила раму» і т. д. Хто жив в 90-е, той пам’ятає.

    Але я відволікся на спогади про минуле…

    Отже… Історія створення маргарину і його шлях до наших днів досить цікава тема. Хочу поділитися з вами лише найважливішими віхами її.

    Коротка історія маргарину

    Вперше маргарин винайшли у Франції. Король Франції Луї Наполеон III розпорядився знайти дешеву заміну натурального вершкового масла, так як справжнім задовольнити потреби народу було неможливо. У той час промислової революції масла було дуже мало, так як фермери часто залишали своє господарство і йшли працювати на фабрики.

    Хімік Іполит Межі-Мур’є відкрив спосіб провести заміну масла в 1869 році — це рік створення маргарину. Він запатентував свій винахід під номером № 86480 і назвав його «ОЛЕГОМАРГАРИН». Після затвердіння продукт давав перламутровий блиск (від грец. «margaros», перламутр), а жировою основою було олеїнова масло з жиру корів.

    Після деякого часу хіміки стали використовувати рослинне масло в якості основи. Проходячи через нього водень забезпечував його подальше затвердіння. Але з цього «щось» можна було лише виробляти мило та свічки. Речовина отримала назву стеарин (від грец. «stear», сало). Він був не придатний для їжі.

    Лише в Америці на початку 20-го століття змогли зробити м’який маргарин, щоб почати використовувати його в харчовій промисловості. Вчені добилися того, щоб маргарин затвердевал не зовсім, але залишався в стані, при якому його можна було використовувати як масло. Ароматизатори та інша хімія зробила цей продукт навіть трохи смачним.

    І хоча до 2-ї світової війни люди не так масово споживали маргарин, після війни в умовах голоду його почали масово споживати в Європі, особливо в Німеччині.

    1930-ті роки можна по праву назвати роками, коли маргарин ступив на території Росії. Тоді Німеччина побудувала в Москві завод з виробництва маргарину. Не так давно ця компанія була передана у володіння англо-голландської компанії «Unilever». До речі, продукт «Rama», про який я так ностальгічно розповідав на початку підзаголовка — це продукт. І він заборонений до продажу в Європі. Але що найдивніше — його виробляють саме в Європі. Та для кого ж?

    Я був здивований, але коли полазив по інтернету, то з’ясував, що цей продукт до цих пір продається в деяких місцях в Росії. Тут це дозволяється як з добрим ранком.

    Ситуація з розтринькувачами в Росії

    Вершкове масло

    Поки в Росії лише 3 марки вершкового масла визнані цим в Європі. Це «Несолоне вершкове», «Вологодське» і «Т».

    Навіть коли масло відповідає ГОСТу Росії, не обманюйте себе — це майже завжди не масло. Ну такі вже в цій країні стандарти. У тій же Європі російські масла визнані не більш ніж “Mix”, крім 3-х перелічених вище.

    ГОСТ 51074-97 “Продукти харчові”, який обумовлює параметри вершкового масла містить критичну помилку, яку не можуть не знати “чесні” виробники і ті, хто все це покриває.

    У всьому цивілізованому світі стандарти вимагають рівня жирності масла мінімум 82.5% або вище, але в Росії такої вимоги немає. І це жахливе упущення, адже продукт, жирність якого нижче 82.5% НЕ Є ОЛІЄЮ. Це якась суміш або ж просто маргарин.

    Маркувальні позначки на продуктах

    Незважаючи на заборони і обмеження від ВООЗ, виробники можуть не вказувати на упаковці кількість вмісту небезпечних жирів у продукції. Винятком є дитяче харчування, якісні характеристики якого поки ще проходять жорстку перевірку.

    Дієтолог Ладнова Жанна пояснює: «Гідрогенізовані жири роблять спеціально для того, щоб збільшити термін зберігання продуктів. Так як жири в звичайній ситуації швидко окислюються, а оброблені зберігаються довше».

    За повідомленнями Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду від 2016 року молочна продукція на території Росії часто насичена небезпечними жирами. Щоб сфальсифікувати продукцію з незбираного молока, його виробництво додають елементи кокосового, соєвої, пальмової жирів. В якості замінника молочного жиру використовують комплекс рослинних жирів, які піддали модифікаціям (змін).

    У 2015 році тех. регламентом «Масложирова промисловість» в Росії встановили обмеження щодо вмісту трансжирів у продукції. В ньому були викладені основні кроки по зниженню кількості трансізомерів в 2018 році. Згідно з документами, кількість трансжирів у маргарині, який застосовується у випічці, кремі і листковому тісті, виробники повинні знизити з 20% до 2%.

    Офіційною датою оголошення того, що трансжири небезпечні для людського здоров’я в Росії вважається листопад 2013 рік. На Заході вже в 70-х роках били на сполох про це. У Росії ж лише в 2008 році тільки в рамках ФЗ №90 було обумовлено обмеження на вміст трансжира в спредах та маргаринах м’якого типу (8%). За Гостом ще було винесено рішення про шоколаді. Тепер інформацію про шкідливі жирах ніби як виносять на етикетку. Загалом не густо на цьому фронті…

    В країнах Європи і в США донині активно борються за заборону трансжирів, щоправда, з перемінним успіхом. Було цікаво дізнатися що Арнольд Шварценеггер заборонив у своєму штаті Каліфорнія їх використання. Красень, Арні — поважаю.

    Але в Росії з цим все набагато складніше. В Європі наприклад зобов’язують виробників писати на упаковках згадка про наявність трансжира в продукті. В Росії такого обов’язку немає. Тому купуючи якийсь жирний продукт ми спочатку не в курсі — є там модифікований жир чи ні. Тобто ми один на один з нечесними виробниками. І це сумно!

    До того ж виробники часто маскують наявність шкідливих жирів у продукті за красивими словами. Так звичайний трансжир обзивають:

    • «кулінарним»
    • «фритюрним»
    • «гидрогенизированным»
    • «отвержденым».

    Подібна ситуація зараз в Латинській Америці. Там, як і в Росії практично відсутні обмеження на використання отруйного жиру, немає обов’язку писати про відсотку його вмісту на упаковці продукту.

    Результати експертиз

    Деякі організації, серед яких НДІ харчування РАМН і АНО «Союзекспертиза» вирішили перевірити російських виробників на вміст у їх продукції трансжирів.

    Підсумки перевірки не веселі, м’яко кажучи. Серед 18 зразків плавленого сиру, спредів і маргаринів в 13 були виявлені шкідливі жири. При цьому лише три виробника спромоглися чесно зізнатися у змісті шкідливої речовини в продукті і помістили інформацію на етикетку.

    Взяли на перевірку і кондитерку. З 16 найменувань погані жири знайшли в 13.

    Найбільш маленький відсоток трансжира виявили в морозиві та шоколадної пасти. Але там сплив інший недолік. Практично всі вони були зроблені з шкідливого пальмової олії. Іноді з кокосового і пальмоядрового. Все це насичені жири, які вкрай важко засвоюються в організмі людини.

    Дослідження шкоди трансжирів зараз і в минулому

    У 1990-ті роки за кордоном масово почали з’являтися статті, наукові роботи, які «кричали» про те, що вживання трансжирів у продуктах харчування веде до ризику захворювання серця, а саме ішемічної хвороби.

    Згідно статті «Trans fatty acids: are effects marginal?» в американському медичному журналі «Public Health» в 1993 році причиною 20 тисяч смертей було споживання трансжирів. З того часу дебати навколо проблеми набувають все більш серйозний характер.

    Начальник науково-дослідного центру в Росії «Здорове харчування» Медведєв Олег пояснює чим небезпечні трансжири:

    «Молекула жиру під час обробки змінюється і тому для організму ці речовини стають дуже шкідливими. Трансжири вже не відповідають природним жирним кислотам, але наш організм обманюється і приймає їх за натуральні і «впускає» в себе «отруту».

    На початку 2000-х експерти з ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) радили мешканцям усіх країн зменшити кількість споживання шкідливих жирів до 1%.

    Дослідження Harvard School of Public Health показали, що вже 2% речовини достатньо, щоб у людини розвинулася ішемічна хвороба серця. За їх запевненням, мінімальна кількість зміненого жиру в продукції зможе попередити 10 000 випадків захворювання серця і 8000 смертей в одній тільки Англії. Такі дані були опубліковані в британському журналі «Removing trans fat from foods».

    У 2009 році світові вчені знову «забили тривогу» і настійно рекомендували назовсім виключити трансжири з продукції. Данія в 2003 році була першою країною, яка зменшила вміст речовини в продуктах до 2%. Результат не змусив себе довго чекати. Вже протягом п’яти наступних років у цій країні спостерігалося різке зниження смертності населення від серцевих проблем.

    Після Данії закон вступив в силу і в таких країнах як: Угорщина, Австрія, Австралія, Швейцарія, Норвегія.

    Крім серцево-судинних захворювань високий рівень поганого жиру може привести до депресій. Про це у своїй науковій роботі в журналі «Sydney Morning Hearld» писав учений Шарі Роан. Є також інформація про те, що ця речовина може служити однією з причин розвитку онкозахворювань, хвороб нирок і печінки, а також сприяти розвитку Альцгеймера. Шкідливі жирні кислоти не рідко є причиною алергічних реакцій.

    Останні дослідження говорять про те, що трансізомери, які містяться в трансжири, знижують рівень тестостерону і погіршують інсуліновий синтез, що відкладає калорії в жир.

    За словами директора центру профілактичної медицини Моз Російської Федерації Драпкиной Оксани, вживання великих кількостей трансжирів піддає людину небезпеки атеросклерозу. Вона також зауважує, що судини є найбільш вразливими і приймають удар від некорисних жирів першими.

    Трансжири також ворог вагітних. Речовини чинять негативний вплив на формування плоду: перевищення стандартних розмірів органів у майбутньої дитини, з-за чого малюк може померти ще в утробі матері.

    Вплив потворного жиру на живу клітину

    Молекули звичайного рослинного жиру вигнуті (зверніть увагу на картинку нижче) — така форма і робить все масло рідким. Але під час гідрогенізації відбувається «вирівнювання» молекул і масло твердне. Разом з цим воно набуває властивість чинити опір окисленню. Все це плюси тільки для технології виробництва, але для нашого тіла це один суцільний мінус.

    Було з’ясовано що прямі молекули модифікованого жиру роблять твердими і стінки наших клітин. Із за цього корисні речовини не можуть потрапити через мембрану всередину клітини, а шлаки і відходи клітини не можуть вільно вийти з неї. Це порушує роботу клітини в цілому, що призводить до розвитку серцево-судинних захворювань, збільшує відсоток вмісту в тілі шкідливого холестерину.

    Іронічно, чи не правда? Коли проводилася повномасштабна рекламна компанія трансжирів, то людям з екранів телевізорів говорили про одне з головних плюсів маргарину — він не містить холестерину.

    А в реальності все відбувається з точністю до навпаки. Хоч сам маргарин і не містить холестерину, але сприяє накопиченню шкідливого його виду в тілі. А хороший холестерин дуже важливий! І про це я напишу трохи нижче.

    Самі розумієте, що так погано впливаючи на живу клітину — шкідливий жир блокує і нормальні процеси травлення, всі необхідні для цього ферменти. Звідси випливають різні страшні хвороби (рак, діабет, атеросклероз).

    Сьогодні виробники жиру-виродка все ще намагаються відстоювати свої інтереси шляхом перекручування фактів. Це свого роду информациооная війна, яка присутня всюди, де крутяться великі гроші. Так як деякі види трансжира можуть встечаться і в природі (в м’ясі і молоці жуйних тварин, корів, овець) то виробники штучного жиру можуть стверджувати, що вони надзвичайно шкідливі.

    Але це не правда! В основі природного трансжира покладені зовсім інші підстави, принципово інші жирні кислоти. Вони, навпаки, корисні для нас!

    Сам по собі трансжир дуже токсичний і має здатність накопичуватися в організмі!

    Війна жирів (2023 рік)

    На даний момент ВООЗ закликає всі країни повністю відмовитися від трансжирів до 2023 року. За даними цієї організації, щорічно від цих шкідливих жирів гине 500 000 людей. У зв’язку з цією страшною ситуацією організація розробила спеціальний покроковий план боротьби з шкідливим жиром.

    Проект отримав назву «RePLACE» (заміна). Великі літери цього слова означають 6 напрямів боротьби з жирною загрозою:

  • Review — вивчити сучасні джерела отримання мутованої жиру промислового виробництва, щоб з’ясувати у яких продуктах вони присутні. Тим самим буде зрозуміла реальна картина проблеми. Це покаже в чому потрібно змінити політику і самої ВООЗ, щоб перешкоджати всьому цьому свавіллю.
  • Promote — широкомасштабна агітація на користь більше корисних жирів, якими потрібно замінювати шкідливі.
  • Legislate — робота на законодавчому фронті. Створення і легалізація законів, які будуть обмежувати виробництво і використання трансжира, заохочуватимуть відмова від них.
  • Assess — моніторинг вироблених продуктів з метою перевірки наявності в них неприпустимого жиру.
  • Create awareness — збільшення рівня обізнаності проблеми небезпечного жиру серед звичайного населення, політиків, виробників.
  • Enforce — контроль виконання нормативних актів та обмежень на всіх щаблях використання трансжира.
  • Варто лише сподіватися на те, що ця програма буде реалізовуватися на практиці і що корупція не візьме верх, як це зазвичай буває. У будь-якому випадку добре, що це все озвучено, що заплановано та що все більше людей про це знає.

    Де містяться шкідливі жири?

    Вони знаходяться в продуктах, які обсмажуються на олії та продукції, де міститься маргарин. Також трансізомери містяться в випічки з борошна рафінованої виду. Вони присутні і в замінниках молочних компонентів, замінники масла, кремів і какао. Дієтологи радять відмовлятися від заправок і соусів, виготовлених промисловим шляхом.

    Погані жири є в таких продуктах харчування:

    • Картопля фрі;
    • Рафінована олія;
    • Розпушувачі тіста;
    • Поп-корн;
    • Піца;
    • Чебуреки;
    • Пироги та пиріжки;
    • Чіпси;
    • Шоколадні пасти;
    • Майонез;
    • Соуси;
    • Торти;
    • Сухе печиво.

    Таблиця нижче покаже кількість концентрації трансізомерів на 100г певних продуктів:

    ПРОДУКТСОДЕРЖАНИЕ (на 100 грам)
    Маргарин до 50
    Жир кондитерський до 33
    Масло вершкове до 7
    Торти, печиво, булочки до 10
    Молоко 0,2
    Снеки до 4
    Картопля-фрі 8
    Цукерки до 7
    Яловичий фарш 0,5-1,18
    Омлет 0,71
    Чізбургер 0,65
    Гамбургер 0,43
    Копчена ковбаса 0,23
    Варена ковбаса 0,18
    Темний шоколад (45-59%) 0,11

    Небезпечні продукти

    Як бачите, рекордсменом за кількістю небезпечних жирних кислот є маргарин. Продукт порушує гормональний фон людини, здатний зруйнувати ферментну систему з-за проблем із засвоєнням продукту, погіршує метаболізм в організмі. А звідси випливають різні патології, хронічні хвороби, зниження імунітету.

    Пальмова олія також шкідливо. Продукт, як правило, містить близько 50% трансізомерів та інших насичених шкідливим для організму жирних кислот. Це веде до підвищеного рівня холестерину в плазмі. Найбільший шкоди масло несе в складі хлібобулочних виробів та кондитерської продукції!

    Симон Мацкеплишвили, лікар-кардіолог, каже, що в різних видах продукції пальмову олію додають для поліпшення смаку. Все це супроводжується також підвищенням показника холестерину.

    Його висока концентрація призводить до порушення ліпідного обміну (обмін органічних сполук з жирів і жироподібних речовин), ураження артерій і формування атеросклеротичних бляшок.

    Особливо шкідливо пальмова олія для дитини, так як дитячий організм не здатний нормально засвоювати важкі жири, що може спричинити алергію.

    Зверніть увагу на перелік продуктів, які часто виготовляються на основі пальмової олії:

    • Вершки сухі;
    • Сметана;
    • Молоко згущене;
    • Сир;
    • Морозиво;

    Під час термічної обробки трансжирами насичуються такі сорти м’яса, як яловичина і свинина. Окремо зверніть увагу на фаст-фуд. У його виготовленні використовується дешеве рафінована олія.

    Крім того, в олії, в якому смажиться картопля фрі або котлета для гамбургера при температурі 200 градусів утворюються канцерогенні речовини (біологічні фактори), що підвищують здатність виникнення пухлини. І самі розумієте що санітарні норми, згідно з якими масло в ємності для фритюру потрібно міняти кожні 6 разів смаження, навряд чи виконуються.

    Ще вам варто оминати такі популярні продукти:

    • МАЙОНЕЗ. Це ворог номер один здорового харчування, особливо якщо куплений в магазині. Небезпека не тільки в тому, що там є мутовані жири, але і те, що там дуже багато глутамату натрію. Ця речовина робить смачним практично все, саме по собі не шкідливо, АЛЕ ВИКЛИКАЄ ЗВИКАННЯ. Тому є люди, яких можна назвати майонезными наркоманами. Вони всі їдять з ним.
    • СПРЕД І МАСЛА. Як я вже говорив — все що нижче відсотка жирності у 82,5% НЕ МАСЛО.
    • FAST-FOOD І НАПІВФАБРИКАТИ. Гамбургери, чізбургери, картопля фрі. Будь-яка їжа швидкого приготування. Котлети, нагетси, чіпси, локшина, супи і т. д.
    • ПЛАВЛЕНИЙ СИР. Деякі види взагалі не містять молочного сліду. Уважно читайте склад. Деякі категорично кажуть що у плавлених сирах взагалі немає молока. Це не так. Я до 26 років я жив на Україні і там знаходив фірми плавленого сиру дуже високої якості. Його смак і запах говорили самі за себе. У Росії з цим виникла проблема. Нещодавно вдалося знайти більш-менш пристойну фірму і та виявилася з Криму, який ще недавно був Україною.

    Чи варто взагалі споживати жир?

    Я розумію, що після таких статей і озвучення фактів сумної реальності особливо в Росії — не хочеться взагалі нічого купувати в маркетах. На який продукт не глянь — скрізь може бути шкідливий жир.

    Але я не хочу, щоб ви прийшли до помилкового думку що жири потрібно взагалі виключити. Людська природа взагалі любить впадати в крайнощі. То їм що хочу, але не їм нічого. Потрібно бути врівноваженим.

    Насправді без жирів ми не будемо жити! Частково я писав про це в окремій статті про важливість жиру. Але є 2 ситуації, в яких жир просто необхідний.

  • Життя в холодному кліматі, коли ваше тіло потребує споживанні додаткового жиру. Іноді у російських фільмах, де показують північ — я часто бачив як мужики їли сало і це був один з головних продуктів харчування. Наприклад у фільмі «Знахідка» в самому початку фільму головний герой смачно їсть сало та ще бере його в дорогу з собою. Без жиру там загнешься відразу!
  • Коли ви виконуєте одноманітну роботу середньої важкості протягом тривалого часу.
  • Нам також потрібні незамінні жирні кислоти, які містяться в риб’ячому жирі — це НЕНАСИЧЕНІ жири. Натуральне вершкове масло в помірній кількості дуже корисно для нас. Сало — продукт, легко засвоюваний, який особисто я їм постійно. Це НАСИЧЕНІ ЖИРИ.

    Є ще МОНОНЕНАСИЧЕНІ жири. Це різні рослинні олії. Їх теж потрібно вживати з розумом. Тобто всі жири, крім -транс потрібні нам.

    Як вибрати майонез?

    Ця інформація для тих, хто все-таки вирішив його споживати адже найкраще рішення — виключити його.

    • Намагайтеся готувати домашній майонез.
    • Якщо хочете купити в маркеті, то зверніть увагу на термін зберігання — не більше двох місяців і не менше 2 тижні.
    • Виробляти продукт повинна відома, велика фірма з ім’ям, а не які-небудь НП.
    • Беріть продукт ТІЛЬКИ В СКЛІ, ніколи не купуйте в гнучкою, поліетиленовій упаковці, так як компоненти майонезу вступають в реакцію з матеріалом упаковки. Це по суті є грубим порушенням.

    Лайфхак наостанок: Як же визначити, хороший чи поганий жир міститься в тому чи іншому продукті, якщо ніяких позначень на упаковці немає?

    Тут варто згадати уроки хімії. Для підтвердження справжності продукту потрібно підсвітити його люмінесцентної лампочкою. В маргарині трансжири, наприклад, будуть мати блакитний відтінок, у той час як у натурального масла ви побачите жовтий.

    На цьому моя стаття підійшла до кінця, і впевнений, що тема найбільш шкідливих жирів було зрозуміло розібрана мною і з користю для вас. Будьте пильні в цьому питанні важливо, адже на кону ваше життя!

    comments powered by HyperComments

    P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

    Цією статтею варто поділитися