Повний список продуктів, де міститься глютен. Знай де знайти клейковину!

448

Привіт! Останні дані дослідження американських учених показали, чому споживачі так завзято почали переходити на безглютеновый раціон харчування. Причина криється не тільки в хворобах, пов’язаних з прийомом білка – целіакію, алергією та непереносимістю глютену.

Так, згідно зі статистикою компанії Mintel, 60% опитаних американців думають, що продукти без глютену корисніше для здоров’я. А ще 25% вважають, що з їх допомогою можна схуднути.

За попередніми підрахунками до кінця 2018 року обсяги продажу продукції без названого речовини принесе США зокрема близько 10,5 мільярдів доларів. Популярність продуктів зросла на 45% в останні три роки. При цьому хворих на целіакію налічується менше 3% населення. Однак, ця хвороба приносить серйозні наслідки після вживання навіть невеликої кількості речовини.

Тому в наш час важливо знати, де міститься глютен. Ще ця інформація буде не зайвою для спортсменів і бодібілдерів, які дотримуються безглютенової дієти.

Зміст статті:

  • Трохи про клейковині
  • Галас навколо глютену
  • Де знайти глютен?
  • Зміст в косметиці, ліках і спортпите

Трохи про клейковині

ГЛЮТЕН – це складний білок, що складається з двох підвидів білка – глютенін і глианид. Речовина ще отримало назву «клейковина», так як має склеює дією. Міститься елемент у пшениці та інших зернових продуктах.

Так білок в борошні надає тісту в’язкість і пружність. Крім того, глютен додають як концентрат для більш тривалого зберігання продукції. Ще речовина додає продуктам більш м’який і ніжний смак.

Одним з найсерйозніших захворювань на вищезгаданий білок є целіакія. Це генетична хвороба, що вражає ворсинки на тонкій кишці як дорослого, так і дитини, приводячи до атрофії кишечника. Також причиною, чому від нього алергія, є відсутність в організмі людини ферменту, який може розщепити молекули глютену до амінокислот.

За оцінками ВОГ-OMGE, Всесвітня організація гастроентерологів, в 2005 році на 250 чоловік був один хворий на целіакію. З роками цей показник збільшився. У критичному стані у хворого підвищується ризик смерті. Тому пацієнту слід дотримуватися суворої безглютенової дієти.

У Росії з літа 2013 року, згідно з Технічним регламентом Митного союзу, продукти, в яких міститься менше 20 мг глютену, визначають як безглютенові. На такій продукції виробники ставлять знак «gluten free». Відсутність або наявність алергенів повинно бути вказано на всіх упаковках згідно російському ГОСТу Р 51074.2003.

Галас навколо глютену

Чому ж на продукцію без глютену йде такий попит? Ще однією причиною є дослідження кардіолога Вільяма Девіса, автора книги «Wheat Bell», який вважає, що клейковина має пряме відношення до безлічі хвороб людини, починаючи від артриту та астми, закінчуючи шизофренією.

Невролог Перлмутер Девід пішов у своїх висловлюваннях ще далі у своїй книзі «Grain Brain: Your Brain’s Silent Killers» припустивши, що алергія на речовину одна з найбільш недооцінених загроз здоров’я людини.

Як результат, з’являються десятки роликів на телеекранах, які говорять, що білок небезпечний для життя. І в підсумку глютеносодержащие продукти стали рідкісними гостями на столах багатьох американців і європейців.

Головними причинами небезпеки багато вчених вважають, що з часом пшениця стала генно-модифікованим продуктом і може приносити шкоду організму людини.

Тому в наукових колах пішли дискусії з цього приводу і всілякі спростування теорій шкоди глютену. Наприклад, Дональд Касарда, співробітник Міністерства фермерського господарства в США, вивчив генетику пшениці. І в його останньої статті-дослідженні він стверджує, що зміна селекції пшениці не веде до алергії на білок.

Його думку підтримав Джозеф Мюррей, президент асоціації з досліджень целіакії в Америці.

Однак статистика говорить, що відсоток захворюваності непереносимістю клейковини у людей зріс на 60%. Основними причинами вважають: екологічні погіршення, сучасні дієти, зміни в організмі і мікрофлорі людини.

У 2011 році професор-гастроентеролог Університету Монаша Пітер Гібсон зробив висновок, що білок здатний викликати кишкові захворювання навіть у людей, які не страждають на целіакію. Його дослідження були опубліковані в журналі «American Journal of Gastroenterology».

Всі перераховані вище факти приводять нас до висновку, що як для людини хворої на целіакію, так і для тих, хто хоче спробувати перейти на аглютеновое харчування, важливо знати повний список продуктів, в яких перебуває речовина.

Де знайти глютен?

Таблиця нижче містить найменування продуктів білком, а також показує вміст елемента в 100 грамах продукції:

100 грам продуктаСодержание глютену (грам)
Пшеничне борошно 2-5
Житнє борошно 2,6
Хліб з пшениці 1,5
Вівсяні пластівці 1,8
Ікра з кабачків 0,4
Кетчуп 0,4
Соки фруктові 0,1
Сир нежирний 0,05
Сухофрукти 0,001

Глютен міститься також:

  • Пшениця, жито, ячмінь, овес;
  • Макаронні вироби;
  • Паніровка для продуктів;
  • Ковбаса, сосиски, сардельки;
  • Як м’ясні консерви, так і рибні;
  • Кетчуп, майонез, соуси;
  • Цукерки, солодощі, зефір, халва, джем;
  • Крабові палички;
  • Спеції з добавками;
  • Картопля фрі;
  • Кубики бульйону;
  • Напівфабрикати: пельмені, вареники, галушки, хінкалі, котлети, тефтелі.

Напої теж можуть бути з клейковиною:

  • Морс, лимонад, сік;
  • Пиво, квас;
  • Віскі, бурбон, джин, горілка;
  • Розчинну каву;
  • Какао;
  • Чай гранулами;
  • Кока-кола, пепсі-кола;

Невеликі дози речовини містять такі продукти харчування:

  • Сало свиняче;
  • Оброблені горіхи, фундук, мигдаль, кедрові горіхи, фісташки;
  • Олія, де виробники додають клейковину для густоти;
  • Промислово отримані молочні продукти (в домашньої продукції з молока: сир, сир, кефір і тд., речовини немає);
  • Різні соуси: вершковий, томатний, часниковий;
  • Овочеві консерви – ікра з кабачків, ікра баклажанна і тп.;
  • Морозиво – тут теж використовується глютен в ролі згущувача;
  • Фрукти, які пройшли обробку. Натуральні фрукти клейковини в собі не мають. А сухофрукти та цукати можуть містити мала кількість білка;

Елемент додається до харчові добавки, наприклад, Е472, Е 150, Е412, E160a.

Якщо ви, навпаки, хочете дізнатися список продуктів без глютену, то читайте окрему статтю зі списком та таблицею.

Зміст в косметиці, ліках і спортпите

Лікарські препарати можуть містити частку речовини. «Більшість медикаментів випускається без клейковини. Однак є можливість перехресного забруднення, якщо компанії не проводять фінальних досліджень», — говорить Лангстон Андреа, дієтолог з Нью-Йорка.

Серед ліків, за словами фахівця, є багато медикаментів для пониження тиску. Перш ніж приймати ліки, уважно прочитайте склад продукції. Зверніть увагу і на етикетку вітамінних добавок.

Важливо відзначити, що багато видів спортивного харчування містять глютен. Тому, якщо ви страждаєте непереносимістю клейковини, звертайте увагу на упаковку. Якщо потрібен спортпит без глютену — вибирайте ТУТ.

Використовують білок навіть у конструкціях для стоматології та брекетах на зуби. В 2013 у журналі «Clinical Pediatrics» була описана історія, коли у дитини, якій поставили діагноз целіакія, спостерігалося погіршення стану через установки брекетів з глютеном.

У деяких косметичних засобах, а саме в маслі від засмаги, антисептику, рідини для зняття макіяжу, ацетоні для зняття лаку присутній клейковина. Проте вчені стверджують, що через шкіру речовина не проникає.

Небезпечна для алергетиків косметика, яка наноситься на губи або руки, якими люди можуть взяти харчові продукти. Таким чином, частинки глютену зможуть потрапити в шлунок. Тіні, туш, рум’яна та інші засоби, елементи яких не потраплять в організм людини, цілком безпечні.

Варто бути дуже уважним власникам домашніх вихованців. У корми для тварин часто додають клейковину. Їжа пухнастих друзів представляє серйозну небезпеку для хворих на целіакію.

Так як часто власники не миють руки після накладання корми вихованцеві. Бейкер Ганна, експерт з харчування компанії «Journey Nutrition» у статті журналу «Newsweek» попереджає, що хворим не можна допускати, щоб тварина вылизывало йому обличчя й руки, тоді ризик того, що білок потрапить в стравохід, дуже великий.

comments powered by HyperComments

P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

Цією статтею варто поділитися