Наскільки важливий жир для бодібілдингу — неймовірні факти

8

Привіт всім хлопцям і дівчатам. Як ви ставитеся до жиру? До недавнього часу в дієті бодібілдингу упор робили на прийом великих порцій білків і вуглеводів. Жири настійно радили вживалися у вкрай малих кількостях. А це, як виявилося – зовсім неправильно! Зараз в бодібілдингу набирає чинності новий спосіб харчування, де жири займають почесне місце. А чому?

Як показали останні дослідження в цій області – жири є сильними каталізаторами зростання м’язів і роблять їх не тільки сильніше і більше, але і рельєфнішим. А це серйозні заяви! Тому давайте зараз звернемо увагу на тему жиру в бодібілдингу, і, можливо, ви дізнаєтеся щось принципово нове для себе. До речі, ще є чудова стаття на тему омега-3 жирів, також раджу…

«Хороший» і «поганий» холестерин

Наше тіло створене настільки дивно, що залишається тільки дивуватися мудрості нашого Творця. У нашому тілі діють механізми, які утримують рівень холестерину в крові на потрібному рівні. І цей рівень буде безпечним, скільки б ми не їли їжі, що містить багато холестерину.

Але в той же час, наша власна печінка може виробляти надто багато холестерину. Справа в тому, що для виробництва цієї речовини печінки потрібно сировину, а саме – вуглеводи. Коли включаємо в свою дієту бодібілдингу занадто багато вуглеводів, то рівень холестерину в крові може бути завищений, тому що при такому розкладі печінка починає активно виробляти холестерин.

Виходить, що коли атлет, який прямував класичною схемою харчування в бодібілдингу – їв мало жирів і багато вуглеводів, то він, сам того не знаючи – підвищував рівень холестерину в крові. Цей холестерин, який виробляється нашим організмом і має високу щільність і вважається «хорошим» холестерином (HDL або ЛПВЩ).

Але є ще й холестерин з малою щільністю (LDL або ЛПНЩ), і його ми отримуємо з їжею. Цей вид холестерину вважається «поганим», але саме він відповідає за міцність наших судин. Мікроскопічні молекули цього холестерину – служать як матеріал для заліковування тонких місць в наших судинах. Якщо в організмі мало, то судини стають слабкими і легко лопаються.

Коротко розповім вам один випадок на цю тему. Один бодібілдер готувався до змагань і поставив собі за мету – є багато білків, вуглеводів, і майже не є жири. Таким чином він харчувався тривалий час. Його звуть Джон Медоуз. Напередодні самих змагань, він відчув різкий біль в животі, а потім з його прямої кишки хлинула кров, нестримним потоком. Лікарі провели екстрену операцію і видалили у цієї людини значну частину кишечника.

Ось слова одного з лікарів, який брав участь у тій операції:

«Його судини були настільки виснажені і тендітні, що лопалися від одного лише дотику до них».

Що сталося? Недолік холестерину в організмі призвів до того, що кровоносні судини кишечника цієї людини стали занадто крихкими, і вже не могли справлятися з травленням належним чином. Ну а так як сам бодібілдер, за своїм звичаєм – їсть дуже багато, то з таким навантаженням судини тим більше не справлялися – вони просто лопалися. Ось така неприємна історія вийшла. З часом цей бодібілдер повернувся в залізний спорт, і з тих пір — жир у бодібілдингу для нього норма.

Саме насичені жири

Йдемо далі. Холестерин є найважливішою складовою клітинної мембрани. Коли наші м’язи отримують мікротравми, під впливом жорсткого тренінгу, то вони вкрай потребують пластичному матеріалі, який залікував ці маленькі ранки. До того, як прочитати дану інформацію – особисто я думав, що основним матеріалом для заліковування цих мікротравм в м’язах, є білки. Але немає ж! Виявляється, що цю роль виконують насичені жири. Такого роду жири є в достатній кількості в курячих яйцях. А тепер перелічимо по порядку гідності жирів в дієті бодібілдингу:

  • Насичені жири допомагають засвоєнню кальцію суглобами і кістками атлета. Якщо в організмі дефіцит цих жирів, то це обертається травмами, розтягненнями і переломами. Кальцій, в якій би формі його не брали – без цих жирів не засвоюється.
  • Насичені жири нейтралізують дуже шкідливі для нашого серця речовини, які з’являються в процесі силового тренування.
  • Насичені жири захищають нашу печінку від токсинів, які утворюються в процесі силового тренування.
  • Насичені жири – найбільш краще паливо для нашого серця. А воно у бодібілдерів працює дуже інтенсивно.
  • Насичені жири зміцнюють імунітет і володіють антибактеріальними властивостями.
  • Насичені жири необхідні для засвоєння цілого ряду вітамінів, а також для засвоєння незамінних жирів, які не вміє синтезувати наш організм, тому змушений отримувати їх з їжею.
  • Насичені жири дозволяють стабільно працювати нашої гормональній системі.

Парадокс більшого прийому жирів

Джон Медоуз, про якого я вам розповідав вище – вирішив замінити надмірно велику кількість вуглеводів у своїй дієті бодібілдингу, на значну частину жирів. По-перше, це дозволило різко скоротити обсяг спожитої їжі! По-друге, що дійсно класно – така дієта дозволила його м’язам рости набагато швидше, адже тепер в організмі Джона було багато будівельного матеріалу для росту м’язів. По-третє, м’язи стали ще більш рельєфними! А ось це особливо цікаво!

Чому, споживаючи набагато більше жирів, ніж раніше – Джон став втрачати при цьому жировий прошарок? Тому що в роботі організму відбулися зміни. Тепер організм Джона став використовувати в якості основного палива – жир, а не вуглеводи, як раніше. Тому, тренуючись, Джон став спалювати жир набагато краще, ніж раніше, коли їв багато вуглеводів.

Хто б міг подумати, що жир, якого всі бояться і донині – виявиться таким другом для нашого організму. Використовуйте його в своїй дієті бодібілдингу мудро, і прогрессируйте швидше, ніж раніше. Поки-поки…

comments powered by HyperComments

P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

Цією статтею варто поділитися