Молоки лососевих риб — дивовижний продукт для твого фітнес-меню, його користь і шкода

463

Привіт! У раціоні культуриста обов’язково повинні бути присутніми рибні страви (якщо він не веган). Взагалі риба дуже популярна в «качковської» кухні за 2 свої найпотужніших властивості — високий вміст якісного білка і низький вміст жиру. Але навіть той жир, який міститься у рибі — дуже корисний.

Деякі спортсмени цікавляться також питанням: молочко лососевих риб користь і шкоду цього продукту для людини. У цій статті ми розглянемо це питання, коли він хвилює і вас теж.

Рибні молоки чимось схожі з ікрою, яку самки відкладають. З тією різницею, що молочко – це сім’яні залози самців. Вони містять сперму риби. У різних вид риб обсяг молок варіюється. Наприклад, молоки карася дорівнюють 1 до 2 мл, у лосося 350-550 мл, у акули до 25 літрів.

Ця частина риб має досить специфічний смак, тому доводиться до душі не кожному гурману. Багато воліють годувати цим продуктом домашніх тварин. Проте страви з риби користуються авторитетом у східних країнах, Фінляндії та Норвегії. А ось європейські континенти недооцінили користі продукту. Сім’яні залози лосося використовують не тільки в кулінарії, але і в косметології та медицині.

Цікаво, але про користь цієї риб’ячої частини не замислювалися дуже тривалий час, просто викидаючи її з тельбухами. Поки люди не почали помічати, що такі хижаки як ведмеді, піймавши рибу, в першу чергу з’їдають ікру або молоки.

Зміст статті:

  • Лососеві молоки: користь для культуристів
  • Що потрібно знати перед покупкою продукту
  • Страви з молоки
    • Молоки в клярі
    • Омлет
  • Наукові дослідження продукту
  • Чи є шкода від продукту?

Лососеві молоки: користь для культуристів

  • Продукт часто приписують дієтологи в раціон тим, хто худне, так як енергетична цінність продукту дуже висока. Ця частина лосося складається з води на 70%. Залози риби багаті на високий рівень білків, мають помірну кількість жирів і в них зовсім відсутні вуглеводи, що робить цей продукт дуже корисним для бодібілдерів.
  • Велика концентрація білків в продукті (12-17 г/100 г продукту) сприяє нарощуванню м’язової маси і підвищує продуктивність в силових видах спорту.
  • Часто страви з лососевих сім’яних залоз називають афродизіаками, так як вони позитивно впливають на чоловічу статеву систему, при цьому покращують синтез білка в організмі.
  • До складу цієї риб’ячої частини входять безліч вітамінів і мінералів:

    • вітаміни А, С,В,РР,
    • магній,
    • калій,
    • фосфор,
    • натрій.

    Цінність сім’яних залоз лосося полягає у високому вмісті жирних кислот Омега 3, яка допомагає у зміцненні волосся, нігтів, оздоровлює епідерміс зсередини. Також функція молоки – знизити рівень холестерину, вирівняти тиск і запобігти виникненню хвороб пов’язані з проблемним тиском.

    Інші корисні вплив продукту на організм звичайної людини, а не тільки практикуючого бодібілдинг:

    • Зміцнює серцево-судинну систему і попереджає появу тромбів.
    • Запобігає розвитку атеросклерозу.
    • Зміцнює імунітет і діє профілактично під час грипу, ГРВІ.
    • Бере участь у виробленні нової крові.
    • Бере участь у стабілізації роботи нервової системи.
    • Вживаючи молоки всередину, вони володіють загоюючою дією: прискорюють затягування ран і сприяють утиханию запалень внутрішніх органів.
    • В аптеках можна знайти харчові добавки для чоловіків, у складі яких ви неодмінно знайдете молоки лососевих риб. Такі препарати підвищують потенцію і рівень лібідо.
    • Бере участь у відновленні відмерлих клітин.
    • Зміцнює нігтьові пластини, волосся і робить шкіру еластичною.
    • Допомагає у виведенні з організму токсинів.

    З молок виготовляють противірусні препарати, які широко застосовують у медичній середовищі. Крім того, деринат, який виділяють молочко риб, має сильну протизапальну дію і служить відмінною профілактикою проти грибкових захворювань.

    Поживні риб’ячі частини використовують у біологічно активних добавках, які допомагають поліпшення пам’яті, фіксуванні уваги і для поліпшення роботи мозку.

    Щодня в раціон харчування рекомендують вводити до 150 грамів молок лососевих або інших підвидів рибних.

    Що потрібно знати перед покупкою продукту

    Перш ніж зробити що-то з корисної частини лосося, слід врахувати кілька важливих моментів:

    • Купуйте рибу в магазинах з сертифікованим товаром, ні в якому разі не беріть продукцію на відкритих ринках;
    • Не посоромтеся дізнатися, звідки привезена риба;
    • Зовнішній вид молок – гладкий, без пошкоджень, по щільності – не кашкоподібні, а щільні;
    • Рожевий відтінок молок говорить про молодого лососеві, якщо молоки білі – риба була зрілою.
    • Ні в якому разі не вживайте свіже молочко, в них можуть бути присутніми паразити.
    • Не рекомендовано заморожувати свіжі сім’яні залози лосося, так втрачаються їх корисні властивості.

    Молоки ви також можете знайти в магазинах у вигляді консервів. Особисто я ніколи не купував їх в такому вигляді, але вони продаються.

    Так що якщо захочете спробувати їх у такому вигляді — порыскайте на полицях найближчого супермаркету.

    Страви з молоки

    А тепер ми вам розповімо, як приготувати молоки лососевих риб, щоб страву їли як дорослі, так і діти.

    Молоки в клярі

    Для початку промийте витягнуті сім’яні залози, просушіть їх на паперовому рушнику, потім присолите і поперчіть. Залиште на кілька хвилин, а самі займіться кляром.

    Для тіста візьміть яйця (2 шт), щіпку солі і 4 столових ложки борошна. Яйця збийте і додайте інші інгредієнти.

    Розігрійте сковороду з маслом, занурте порізані шматочки молоки в тісто і обсмажте до приготування.

    Омлет

    Цей рецепт сподобається будь-якому бодибилдеру на сніданок.

    Наріжте промиті молоки на шматочки, обсмажте з цибулею і морквою. Залийте яйцями (3 шт.), які ви попередньо збили з сіллю і молоком. Помістіть всю суміш у форму для запікання і поставте в розігріту духовку на 10 хвилин. Не забудьте накрити кришкою.

    Це дуже прості і легкі рецепти, але вони урізноманітнюють ваш раціон і зроблять його більш корисним і поживним.

    Наукові дослідження продукту

    Молоки стали дуже популярною стравою в США в останній час. Проте є результати експериментів учених Америки, які говорять і про омолоджуючих впливах лососевих молок на епідерміс людини. Так як поліаміни, що входять в склад продукту, допомагають у виробленні колагену.

    Тому зараз риб’ячу частина широко почали використовувати в косметичних засобах по догляду за шкірою. Кошти, куди входять сім’яні залози риби, допомагають надати пружність эпидермису, а також прибирають пігментні плями на тілі.

    Цікавий факт: кілька років тому група вчених з Японії з університету Токіо під керівництвом Йошіо Такахаші розробила метод, який з допомогою молок лососевих риб зможе витягти рідкоземельні метали.

    Це відбувається з-за фосфатів у складі риби, які допомагають зв’язувати важкі метали. Вчені сподіваються, що з допомогою сім’яних залоз лосося вони зможуть утилізувати тільки на рідкісноземельні елементи, але й інші метали. Про це повідомляє дослідження, опубліковані в журналі Plos One.

    Чи є шкода від продукту?

    Очевидно, що риба протипоказана страждають алергією або непереносимістю лосося. Калорійність продукту, хоч і не висока, але переїдати молочко не рекомендується. В цьому випадку навпаки можливий швидкий набір ваги. Тому молоки слід вживати тим, хто не може набрати вагу.

    Також лікарі не радять вводити в раціон сім’яні залози риб дітям до трьох років.

    Сам по собі продукт шкоди не несе, проте до обробки продукту слід поставитися серйозно. Обов’язково потрібно промивати молоки перед приготуванням, смажити або варити продукт. Не вживати в сирому вигляді.

    Включіть в щоденний прийом їжі цей продукт. Думаємо, ваш організм не буде проти такого джерела вітамінів та енергії. А ви вживаєте молочко? Напишіть в коментарях!

    comments powered by HyperComments

    P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

    Цією статтею варто поділитися