Привіт! Зараз не знайти магазину, на полицях якого в молочному відділі ви не знайшли б йогурти. Важко повірити, однак такої популярності вони досягли порівняно недавно, лише починаючи з кінця 20-ого століття, їх продаж почали з аптек у вигляді медикаментів, незважаючи на те, що сам продукт винайдено давно.
Для мене було цікаво дізнатися, що ще в стародавніх книгах юдеїв був описаний рецепт приготування цієї страви. У цій статті ми постараємося відповісти на питання йогурт користь і шкода — чого ж більше? Тема буде цікава не тільки звичайним людям, але і тим, хто практикує бодібілдинг та фітнес.
Зміст статті:
- Види продукту
- Калорійність кисломолочного продукту
- Способи виготовлення
- Користь для бодібілдерів
- Дозування для бодібілдерів
- Можливу шкоду
Види продукту
Йогуртом називають кисломолочний продукт. Простіше сказати – це молоко, яке збагачують заквасочными речовинами.
В цьому блюді мікроорганізмів на 1 грам продукту повинно бути в кількості не менше 107 КУО, де ДЕЩО (колонообразующие одиниці) це кількість живих молочних бактерій.
Тільки таку кількість мікроорганізмів вважається натуральним справжнім йогуртом і приносить користь для організму. Але на прилавки магазинів все частіше виставляють неякісний продукт, який додано консервантами, синтетичними і смаковими добавками. Тому дуже важливо знати, які ласощі корисні для здоров’я.
Є різні види:
Також розрізняють йогурти:
- Живі. Мають у своєму складі лактобактерії. Таке ласощі може стояти 30 днів.
- Неживі. Виготовляються завдяки термічній обробці. А також пастеризації. Він консервується і з-за цього має тривалий термін зберігання до року.
Калорійність кисломолочного продукту
Енергетична цінність йогурту коливається від жирності молока. Наприклад, домашній йогурт в обсязі 100 грам має від 100 до 250 калорій. Виробники, що випускають товар на ринок роблять цей показник нижчий – у межах 50-110 калорій.
Калорійність також залежить від кількості консервантів та інших добавок. Цукор, яким приправляють магазинні ласощі, надає великий вплив на енергетичну цінність.
Важливо знати: харчуючись дієтично, слід вживати тільки домашній йогурт, який зроблений на нежирному молоці.
Способи виготовлення
Для приготування йогуртів в основному використовується термостатный метод виготовлення. Це такий спосіб, при якому квашення молока і дозрівання продуктів здійснюється безпосередньо в самій тарі.
Суміш молока і біфідобактерій розливається в баночки, пакети, стаканчики і поміщають в термостат, де їх тримають у певній температурі від 20 до 40⁰С протягом кількох годин. Термостатна камера – обладнання, де зберігається певна температура. А потім смачне блюдо охолоджують.
Такий спосіб обробки гарантує виготовлення натуральної продукції без додавання крохмалю і консервантів. Крім того, цей метод виготовлення зберігає всі природні корисні властивості кінцевої вкусняшки.
Йогурти такого способу приготування мають щільну консистенцію, на відміну від резервуарного виду виготовлення, при якому продукт залишається рідким. Це так звані питні йогурти.
Користь для бодібілдерів
Мова піде про натуральному живому йогурті, так як склад магазинного складно з’ясувати напевно.
Особливо корисний продукт для культуристів і бодібілдерів. Ці ласощі ще називають натуральними анаболіками, так як живі організми — біфідобактерії зберігають анаболічну стан в шлунку і кишечнику завдяки відновленню миклофлоры. Багато спортсмени домагаються такого ефекту шляхом посилених тренувань, всіляких дієт і прийомом харчових добавок.
Є джерелом молочного протеїну в організмі. Для культуристів рекомендовано ввести в свій раціон домашні, натуральні йогурти з етикетками: Streptococcus thermophilis і Lactobacillus bulgaricus. Також корисним буде грецький йогурт, при виготовленні якого використовують в два рази більше молока і після закису в ньому не залишається лактози, цукру, сироватки.
Таким чином, цей вид кисломолочного продукту має дієтичні властивості. Звичайно, рекомендовано вживати йогурти без цукру.
Дозування для бодібілдерів
Їсти ласощі не бажано відразу до і після тренування, а так його вживання дозволяється в будь-який час. Чашка натурального йогурту містить близько 155 калорій, 12 г протеїну, 4 г жирів, 17 г вуглеводів і до 450 г кальцію.
На етикетці повинна стояти печатка Національної Асоціації живих йогуртових культур. Ця організація стежить за тим, щоб в купленому продукті було правильне кількість мікроорганізмів.
Можливу шкоду
Як у кожного продукту, йогурт також має свої недоліки.
При покупці звертайте увагу на термін придатності товару. Краще купуйте ті продукти, термін придатності яких не перевищує 7-ми днів, так як саме вони вважаються «живими» з активними біфідобактеріями.
Упевнений, ця стаття була корисна для вас, і тепер ви краще розумієте що з себе представляє йогурт. Пишіть в коментарях чи вживаєте ви його чи ні? Як ставитеся до цього продукту?
comments powered by HyperComments
P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!
Цією статтею варто поділитися