Корисно чи ні вживання безлактозного молока — чисті факти

512

Вітаю! У цій статті ми поговоримо про один дивовижний продукт, який стає хорошою альтернативою класичному молока. Класичну молочку багато не переносять унаслідок непереносимості лактози. Так що тема досить актуальна.

Згідно з дослідженнями 2009 року, які були зафіксовані в журналі «Світ гастроентерології», близько 18% російського населення страждають на гиполактазию, тобто на непереносимість лактози. Цей відсоток коливається в залежності від регіону. Наприклад, в північній частині Росії число хворих доходить до 35%.

ЛАКТОЗОЮ називають сахарид, який знаходиться в молоці і молочних продуктах. Після вживання в їжу простого коров’ячого молока у хворих спостерігається діарея, здуття живота, порушення процесу травлення.

Сьогодні таким людям немає потреби відмовляти собі в корисні продукти, що містять лактозу завдяки тому, що на прилавках магазину можна купити безлактозное молоко користь і шкоду якого досі вивчається вченими і гастроентерологами.

Зміст статті:

  • Лактозна непереносимість (дефіцит лактази) у дорослих і дітей
  • Трохи про безлактозном молоці: технологія виробництва
  • Дитячі суміші
  • Користь і шкода безлактозной продукції
  • Гарна фігура, що вибрати: натуральне або безлактозное?
  • Скільки молока в день можна вживати людині?
  • Продукцію яких виробників можна знайти на прилавках в магазинах?

Лактозна непереносимість (дефіцит лактази) у дорослих і дітей

Дефіцит лактази часто помилково називають алергією. Однак при алергії з’являється шкірний висип, може розвинутися набряк Квінке, і навіть закінчиться летальним результатом. У цьому випадку також задіяна імунна система, що не справляється з подразником.

Причиною ж лактозною непереносимості називають те, що організм не справляється з переварюванням молочного цукру. Повна непереносимість лактози забороняє людині всі молочні продукти в раціоні. Часткова недостатність дозволяє пити безлактозное молоко і вживати в помірній кількості сир або сир або кефір.

Для дорослих недуга не є бідою. А дитяча гиполактазия, особливо у немовлят, викликає відставання в рості, проблеми в шлунково-кишковому тракті та інші неприємні наслідки.

Трохи про безлактозном молоці: технологія виробництва

Що ж це за чудовий продукт, який дозволяє хворим повністю не відмовляти собі в питво повного вітамінів молока і як його роблять? Насправді це повноцінне молоко від корови, кози або вівці.

Основна відмінність від звичайного – мінімальна кількість вуглеводів, молочного цукру (350-450 разів нижче ніж у молоці) або його повна відсутність.

  • Щоб отримати молочний продукт без вуглеводу лактози, проводять ферментативне розщеплення, додаючи в просте молоко лактазу (фермент), расщепляющую до 98% вуглеводу.
  • Також виробники користуються другим методом мембранної фільтрації. При цьому за допомогою мембрани частина лактози видаляється, і потім туди ж додається лактаза, розщеплюючи залишилася лактозу.
  • Другий варіант обробки молока дає в кінцевому підсумку зміст 0,01% лактози в складі і є майже безлактозным. А молоко оброблене шляхом ферментативного розщеплення називають низколактозным, який за смаком більш солодкий.

    За своїми властивостями галактоза і глюкоза, на які лактоза розщеплюється, є більш солодкими і простими речовинами. Ось чому безлактозное молоко солодке.

    Дитячі суміші

    Дуже часто непереносимість лактози виявляють у дітей при грудному вигодовуванні. І материнське молоко автоматично йде на заборону. Тому виробники особливу увагу приділили розробці безлактозной продукції для дітей.

    Склад замінників молочної продукції містить легко засвоюваний глюкозний сироп, спеціальні жирні кислоти, нуклеотиди – компоненти, які підтримують дитячу імунну систему.

    Суміші для немовлят багаті також на пребіотики, які коригують порушення кишкової флори малюків. Крім того, для зручності застосування продається також сухе безлактозное молоко, яке розводять у воді і дають дітям.

    Користь і шкода безлактозной продукції

    Єдиним мінусом продукту називають його високу вартість, яка в два-три рази дорожче. А ось про корисність такого молока можна говорити довго:

  • Гиппоаллергенен – як згадувалося раніше, при обробці пастеризованого молока з допомогою лактази зменшується або майже знищується кількість вуглеводів, які викликають алергічну реакцію організму.
  • Легко засвоюваний – не викликає жодних побічних ефектів у травній системі: метеоризм, блювання, здуття живота, нудоту.
  • На смак солодше – завдяки нашим рецепторів ми відчуваємо сильніші смаки галактози та глюкози, на які лактоза розщеплюється.
  • Має таку ж кількість вітамінів і мінералів, як і незбиране, так що не поступається в корисності молочної класиці.
  • Корисний для годуючих мама – вживання безлактозного молока молодими матусями знижує ймовірність появи кольок у дитини, тоді, коли пастеризоване може їх спровокувати.
  • Трохи детальніше розглянемо, які вітаміни та мінерали містить безлактозный молочний продукт:

    • калій, що допомагає повноцінно працювати серця;
    • кальцій – елемент будівельної системи організму, необхідний при зростанні кісток, волосся, нігтьової пластини, зубів. Також бере участь у нейронних реакціях і в процесі згортання крові;
    • фосфор, що зміцнює кістки;
    • протеїн відновлює м’язову тканину і регулює обмін речовин;
    • вітамін D, який допомагає організму засвоювати кальцій;
    • вітамін А для нормалізації обміну речовин в організмі і для гостроти зору;
    • вітамін В для роботи нервової системи.

    Таке молоко без лактози зберігає всю природну цінність і корисність. І при цьому не призводить до проблема травного тракту.

    Дієтологи радять включати в свій раціон безлактозный продукт людям, які страждають від тимчасового зниження синтезу ферменту (білків), що виникає після перенесення інфекційних захворювань.

    Гарна фігура, що вибрати: натуральне або безлактозное?

    Безлактозні продукти можуть вживати в свій раціон не тільки люди з дефіцитом лактази. Дієтологи радять перейти на безлактозную дієту тим, хто хоче скинути зайві кілограми.

    У цьому продукті кількість калорій зменшується на 20%, вуглеводів – до 30%. На 100г натурального молока енергетична цінність безлактозного на 15 ккал менше. А кількість вуглеводів відповідає 3,2 г на 4,9 г у пастеризованому вигляді.

    Тому результат від дієти на молоко без лактози буде на третину вище. І при цьому не потрібно буде скорочувати раціон, забираючи продукти більшої калорійності і змушувати себе частіше ходити у спортзал, збільшуючи силові навантаження.

    За словами дієтологів, під час сирної дієти можна скинути за тиждень близько 5-ти кілограмів, а використовуючи молоко без лактози – до 7-ми кілограмів. Крім того, він краще засвоюється і служить відмінним доповненням до раціону для культуристів і бодібілдерів.

    Скільки молока в день можна вживати людині?

    Вживати безлактозное так само корисно, як і натуральне коров’яче пастеризоване молоко. За рекомендаціями лікарів в щоденному раціоні людини обов’язково повинні бути молочні продукти. Проте їх кількість також потрібно контролювати.

    У раціоні дітей:

    • Від 0 до року – просте молоко не рекомендують навіть у малих кількостях, виключення – мамине грудне, і якщо у малюка є дефіцит лактази, тоді замінити рідне материнське на безлактозні суміші;
    • Від 1 до 3: включають в раціон в обмеженій кількості до 2-х склянок на добу;
    • Від 3 до 13 років: скільки хоче, стільки і п’є;
    • Після 13 років: в цей час фермент лактази в людському організмі знижується, тому медики рекомендують переходити на кисломолочну продукцію.

    Дорослим кількість молочних продуктів також радять контролювати:

    • 25-30 років: максимум три склянки на день;
    • 35-46 років: до двох склянок на добу;
    • 46 і вище: можна обійтися однією склянкою в день.

    Але лікарі відзначають, що це лише загальні поради, кожен організм індивідуальний. У людей спостерігається і в старшому віці достатня активність лактози. Тому якщо пиття не приносить дискомфорту, можна себе не обмежувати.

    Продукцію яких виробників можна знайти на прилавках в магазинах?

    Продукт без лактози на нинішньому ринку досить новий. Раніше постачальником у вітчизняні магазини була єдина фінська компанія «Валіо».

    Вона запустила лінію в 2001 році, так як в цій країні високий відсоток населення, що страждають гиполактазией. На наших ринках продукція «Валіо» відразу завоювала популярність. Безлактозную продукцію цього виробника визнано кращим в продукції молочних продуктів.

    Завдяки дослідженням з’ясували, що саме марка «Валіо» містить молочного цукру 0,01%, згідно з правилами випуску. Інші бренди не показували менше 4,8 відсотків.

    З-за санкцій довгий час продукція «Валіо» була відсутня в супермаркетах Росії. Однак її непогано замінив вітчизняний продукт. Зараз у магазинах можна знайти наступні марки, які спеціалізуються на безлактозной продукції. І відгуки покупців доводять якість виготовленого продукту.

    Вітчизняні виробники:

    • «Ставропольський комбінат» виготовляє продукти з лактозою – 05, 2,5 3,5 жирності.
    • «Лактовіт» спеціалізується на виготовленні низколактозного молока;
    • «Розумниця» виробляє суміші для діток в місті Іваново.
    • Воронезький бренд «Arla Natura» випускає на ринки сир без лактози;

    Крім того, багато виробників також постачають на продаж як мигдальне, так і соєве молоко, що є гарним замінником цільного молока, наприклад, марка «Biomax».

    З-за кордону можуть привезти безлактозні продукти, які зареєстровані як лікувальне та дієтичне харчування.

    Для малюків суміші без вуглеводу робили і продовжують працювати над їх вдосконаленням:

    Продукція без лактози:

    • «Бабусин козуб» (Росія);
    • «Пепті-Джуніор» (Голландія);
    • «Нутрілак» (Росія);
    • «Nutrilon»(Голландія);
    • «Беллакт» (Білорусь);
    • «NaN» (Швейцарія).

    З лактозою, але з низьким відсотком:

    • «Humana» (Німеччина).
    • «Nutrilon» (Голландія);
    • «Нутрілак» (Росія);

    Протиалергічні суміші виготовляють «Нутрілак», «Альфаре», «Nutrilon». Також соєві суміші від компанії «Nutrilon» рекомендують при алергії і дефіциті лактази у малюків.

    Вживання безлактозной продукції ніяк не зашкодить ні дорослому, ні дитячого організму. Крім того, завдяки дієті з її застосуванням можна взяти курс на зниження ваги.

    На цьому у мене все — сподіваюся ви отримали вичерпну відповідь на своє запитання по темі безлактозного молока! До нових зустрічей, друзі!

    comments powered by HyperComments

    P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

    Цією статтею варто поділитися