Гормон лептин — твоя стійка ситість. Важливість для результатів у бодібілдингу та здоровя

474

Привіт, хлопці. І ще одна біохімічна замітка готова! На цей раз ми звернемо увагу на гормон лептин, який впливає на наше відчуття насичення після прийому їжі. Ще його називають гормоном ожиріння, так як саме через його дисбалансу в організмі відбувається накопичення жирів.

Знання цієї статті допоможуть вам у боротьбі із зайвою вагою. Ця стаття буде корисна для людей, які вже давно дотримуються дієт і певного раціону харчування, однак відчувають голод і не можуть скинути вагу. Причиною може бути нестача лептину в організмі.

Зміст статті:

  • Коротко про речовині
  • Неоднозначність досліджень речовини
  • Інші функції лептину
  • Бодібілдінг і гормон
    • Для дівчат
  • Підвищені та знижені показники гормону
  • Що впливає на рівень лептину та його чутливість?
    • Що впливає на дисбаланс речовини
    • Якщо потрібно здати аналіз
    • Показники норми
    • Роль правильного харчування
  • Препарати для регулювання
    • «MYALEPT» (метрелептин для ін’єкцій)

Коротко про речовині

ЛЕПТИН (від давньогрецького «leptos», що означає «тонкий», «стрункий») — гормон, який бере участь у регуляції енергообміну. Виробляється він у більшою мірою жировими клітинами. Частково синтезується епітеліальною тканиною грудних залоз, слизової оболонки шлунка, навіть плацентою у жінок.

Виділений в 1994 році і є складним білковою речовиною, що складається з 167 амінокислотних залишків. Пригнічує апетит, коли проникає в гіпоталамус.

ГІПОТАЛАМУС — ділянка нашого мозку, який відповідає за нейроендокринну діяльність огранізму і за ГОМЕОСТАЗ (здатність зберігати рівновагу чого-небудь у нашому тілі. Маси тіла, рівень гормонів в крові і т. д.). Це пояснює чому лептин здатний впливати на відсоток жиру в нашому організмі.

Досліди, проведені на щурах показали, що при введенні в їх тіло цієї речовини вони втрачали масу, ставали більш рухливими і у них підвищувався термогенез (здатність організму виробляти тепло для підтримки життя всіх органів).

Енциклопедія «Тіло людини» просто пояснює головну функцію лептину — це регуляція ваги тіла.

У підтримці нормальної ваги людини безпосередньо бере участь почуття голоду, яке виникає в шлунку. Якщо він порожній, організм виробляє такий елемент як грелін, який потрапляє в гіпоталамус. Коли з’являється цей гормон, тоді знижується рівень енергії, що тягне за собою появу іншого речовини – нейропептіда, який і відповідає за почуття голоду.

Схема дії гормону ситості виглядає приблизно так:

Прийняв їжу → набрав жир → виділився лептин, який дав сигнал у мозок (гіпоталамус) → ми перестали їсти → жир згорів → мало лептину → відчуваємо голод → виділився грелін (гормон голоду) → знову взяли їжу

Висновок: Грелін і лептин — дані гормони беруть участь у процесі саморегуляції і посилають в мозок повідомлення про голод або ситості. Загалом лептин завжди повідомляє нашому мозку, що потрібно припинити «хомячить» і таким чином в організмі зберігається оптимальний рівень жиру (якщо людина здорова).

Рецептори лептину присутні практично у всіх нейронах ЦНС, які пов’язані з відчуттям задоволення.

Неоднозначність досліджень речовини

Ще в 50-ті роки 20-го століття вчений Кеннеді висунув теорію про сигнали в людському організмі, які регулюють запаси жиру, залежно від енерговитрат і прийому їжі.

Наприкінці 1994-го вирахували ген ожиріння – лептин та його код білка (l6kDa). Речовину було оголошено панацеєю від зайвих кілограмів, однак подальші дослідження довели, що речовина приносить як користь, так і шкоду і не може бути єдиним шляхом вирішення проблеми ожиріння.

Експерименти і дослідження з участю елемента тривають. Останні 10 років розвивається концепція про те, що з допомогою препаратів, в яких міститься лептин, можна контролювати масу тіла.

Цю гіпотезу опублікували Фільченков та Залеський у своїй статті «Лептин і ожиріння організму» в Російському биотерапевтическом журналі. За словами вчених, такі фармакологічні засоби дозволять знизити вагу, так і скоротити ріст жирових клітин завдяки апоптозу, процесу, в результаті якого розпадається клітина.

Інші функції лептину

Крім того, що елемент викликає відчуття ситості, ще він відповідає за ряд функцій:

  • Бере участь у підвищенні тиску;
  • Може збільшувати пульс;
  • Трансформує жир в енергію;
  • За його участю пригнічується вироблення інсуліну;
  • Має благотворний вплив на еластичність кровоносних судин;
  • Сприяє нормальному дозріванню статевих органів;
  • Виконує функцію регуляції менструації і овуляції у жінок.
  • Приймає участь в процесі згортання крові.

Таким чином, дисбаланс гормону може призвести не тільки до ожиріння, але ще й підвищеного ризику гіпертонії, серцево-судинних хвороб, тромбозів, порушення дітородної функції, депресій і бессоницам. Відомо, що люди, які страждають ожирінням частіше переносять інсульти та інфаркти, мають серйозні проблеми з серцево-судинною системою.

Бодібілдінг і гормон

Лептин пов’язаний зі збільшенням м’язової маси, що дуже важливо для всіх практикуючих бодібілдинг. Елемент впливає на підвищення рівня всіх гормонів росту (анаболічних гормонів), коли ми перебуваємо в стані ситості.

Часто під час схуднення, навіть, незважаючи на застосування додаткових добавок протеїну, м’язи зменшуються. Причина криється в гормонах, які бере під контроль лептин. А по суті — він бере під контроль всі гормони росту (крім інсуліну). Сам по собі гормон ніяк не впливає ні на м’язову масу, ні на жирову!

У чоловіків з достатньою концентрацією гормону ситості гормональний фон здоровий. Елемент збільшує запаси глікогену в печінці, що є індикатором насичення. Це запускає синтез соматотропіну, Т3 (трийодтиронін, гормон щитовидної залози).

При цьому ми отримуємо ще один неабиякий бонус — зменшується кортизолу (гормон смерті), що руйнує наші м’язи . Тобто ми не тільки нарощуємо масу більш легко — ми ще її і зберігаємо!

Ще речовина підвищує лютеїнізуючий гормон, який відповідає за посилення вироблення тестостерону. А останній збільшує показник концентрації елементів зростання (тиреоїдний гормон). У підсумку справний гормональний фон дозволяє більш успішно знищувати жир!

Тобто нормальний лептиновый сигнал про насичення служить показником хорошого рівня анаболізму і здатність окислювати жирні кислоти (спалювати жир).

Так що ось таким нехитрим способом лептин пов’язаний із зростанням наших м’язів. Крім того, цей гормон служить як показник енергетичного стану організму, а від цього залежить наша репродуктивна функція. Якщо рівень гормону в нормі — репродуктивні здібності так само в нормі.

Лептин як би повідомляє нашому організму що хлопець або дівчина здорові, у них достатньо енергії для продовження роду, можна вагітніти, народжувати, можна включати зростання м’язів. Тому нормальна концентрація лептину — це необхідність для практикуючих бодібілдинг.

Для дівчат

Більш висока кількість речовини в період статевої зрілості спостерігається у дівчат, ніж у чоловічої половини. Також показники речовини вище у жінок у період репродуктивного віку (дітородний, фертильний вік).

Це пов’язано з тим, що в цей період андрогени (чоловічі статеві гормони, які виробляють жіночі яєчники) пригнічують синтез гормонів. Крім того, згідно з дослідженнями вченого Кучера, які він опублікував у своїй роботі «Лептин — новий гормон жирової тканини», саме жіночі жирові відкладення у вищій мірі відповідає за підвищену концентрацію елемента в тілі.

Але якщо дівчина займається фітнесом і бодібілдингом по-серйозному — там може спостерігатися гострий недолік гормону, який може дорого коштувати.

З-за його нестачі можуть погано вироблятися жіночі гормони, що може призвести до припинення менструацій. До речі таке часто-густо трапляється у змагаються фітнес-моделей і бодибилдирш, мають низький відсоток жиру в тілі.

Також небезпека полягає в тому, що міцність кісток у жінок знижується при тривалому низькому показнику лептину. А це загрожує травмою.

Підвищені та знижені показники гормону

При наявності великої кількості жиру в тілі (а значить і лептину в крові) мозок починає ігнорувати лептины, ми продовжуємо їсти, внаслідок чого часто людина страждає ожирінням. Тому низький лептин провокує тягу до їжі, постійне відчуття голоду і проблеми із зайвими кілограмами.

Хочеться тут згадати про жорстких дієтах, якщо хто думає що вони йому допоможуть. Вони практикуються з жорстким обмеженням калорійності раціону, імітуючи голод. У цей період метаболізм людини значно знижується, що говорить про явну незгоду організму з цим випробуванням. У підсумку він знижує рівень лептину, одночасно збільшуючи секрецію греліну, щоб спонукати нас ці калорії нагнати.

Цей дисбаланс речовин і призводить до абсолютно протилежного результату дієти – ожиріння. Це явище називають ефектом Yo-Yo. Пам’ятаєте таку іграшку на ниточці? В моє дитинство вона була дуже популярна. Ти її кидаєш вниз, а вона тут же повертається назад.

Якщо підвищений гормон — також може виникати резистентність до гормону. І знову мозок не отримує сигналів про обмеження прийому їжі.

Цей хаос з апетитом і неправильним обміном речовин називається «лейптинорезистентность» – коли до сигналів гормону чутливість організму стає дуже маленькою. Або ще називають «опором лептину».

Давайте ще раз закріпимо. Іншими словами у повних людей незавидна ситуація з лептином. Їх велика кількість жиру в тілі саме по собі виробляє багато гормону ситості. І по ідеї вони повинні бути завжди ситі. Але справа в тому, що на цей надлишок гормону організм реагує як на недолік, тому що став несприйнятливим, як було сказано вище. Запускається механізм запасания жиру.

  • А в такій ситуації збільшується потреба в поглинанні ще більшої кількості їжі. Крім того економиться витрата вже існуючої енергії в організмі.
  • Зазвичай до цього додається ще низька физическа активність людини. І тепер зрозуміло чому деяких прет як на дріжджах.
  • Крім того дефіцит елемента впливає на мозкову активність. Що це означає? Недолік речовини позначається на когнітивному і емоційному контролі апетиту, який виражається в агресивних випадах, млявості, слабкості. Ще його низька концентрація порушує роботу травної системи і щитовидної залози, що знову-таки сприяє ожирінню.

    Є відмінна добавка, яка сприяє травленню «Papaya Enzyme» від фірми «21st Century» — придбати можна ТУТ. Судячи з відгуків багатьох вона здорово допомагає особливо в період свят.

    Що впливає на рівень лептину та його чутливість?

    Об’єм речовини в організмі залежить від багатьох факторів: статеві гормони, інсулін, генетика, маса людського тіла, жир і енергетичний запас. Два останніх – найважливіші.

    • Концентрація елемента в організмі пов’язана з балансом енергії. Помірне голодування і фізичні вправи в комплексі обов’язково знизять лептин плюс підвищать чутливість до нього відповідних рецепторів у мозку.
    • Ще кількість елемента в плазмі співвідноситься з жировими запасами. Наприклад, у щурів висока кількість елемента спостерігається після кількох годин після їжі, у людини – після закінчення пари днів після переїдання.
    • Зниження рівня речовини і у тварин, і у людини спостерігають через 20-24 години після того, як вони почали голодувати. Тому елемент служить в якості індикатора енергозапасів.

    На чутливість до лептину дуже сильно впливає генетика, симпатична нервова система (яка збуджує роботу нашого серця), тренування, Омега-3 (риб’ячий жир).

    Що впливає на дисбаланс речовини

    • Нестача здорового сну;
    • Надмірне вживання борошняних виробів в їжу;
    • Переїдання;
    • Підвищений інсулін в крові;
    • Стреси;
    • Висока концентрація фруктози в раціоні
    • Занадто інтенсивні тренування.

    Якщо потрібно здати аналіз

    Це потрібно зробити в таких випадках:

    • З’являються ознаки ожиріння.
    • Порушується статеве життя.
    • З’являються рецидивуючі тромбози.

    Для визначення концентрації речовини проводять иммуноанализ. Весь біоматеріал здається вранці – натщесерце. Перед збором крові пацієнт не повинен їсти протягом 8-12 годин. Не можна пити нічого, тільки воду. Також здається сеча, ниркові проби, аналізи на гормони щитовидної залози, показники рівня інсуліну.

    Вчені з’ясували, що норма лептину залежить від віку, статі, ваги людини і чутливості гіпоталамуса до цього елемента. Наприклад, як вже згадувалося, норма у жіночої половини людства може перевищувати показник елемента в 6 разів порівняно з чоловічим рівнем.

    Ще рівень елемента може коливатися протягом доби. За дослідженнями пік об’єму речовини в організмі припадає на нічний час доби – близько двох годин ночі. Рівень елемента вище на 40-100% ніж у ранкові години. Ці коливання потрібно враховуватися при аналізі крові.

    Показники норми

    Розраховується в нанограммах на міліграм. До статевого дозрівання рівень як у хлопчиків, так і дівчаток знаходиться приблизно на одному рівні. Починаючи з 14-річного віку показники змінюються.

    • Для чоловіків від 14 до 20 років норма— 16,9 +/- 10,8 нг/мл
    • Для дівчат– 33 +/- 5,2 нг/мл
    • Після 20-ти років у чоловіків — 13,9 нг/мл
    • У жінок – 27,7 нг/мл

    Роль правильного харчування

    Ось як нормалізувати концентрацію елемента:

    • Їсти слід дрібно, часто і невеликими порціями. Останній прийом їжі здійснювати за 3 години до сну, а не за 6 годин.
    • Вживати не більше 2000 калорій в день.
    • Вороги дієти – сіль і цукор.
    • У страви слід класти мінімум спецій і приправ.
    • Основа раціону – овочі і фрукти.
    • Для того щоб знизити жири, не є жирне м’ясо, молочні продукти з великою кількістю жиру (олія, сметана, вершки, жирне молоко), виключити фастфуд.
    • Обмежити кількість вуглеводів – рідше їсти солодкі фрукти, ягоди, виключити солодке і борошняне.
    • Для нормалізації речовини слід починати збалансовану дієту з великою кількістю клітковини.
    • Стандартизувати прийом білка – 2 грама на кілограм ваги.
    • Особливо важливо вживати риб’ячий жир — він сильно впливає на здатність рецепторів мозку відчувати лептин.
    • Завжди остерігайтеся трансжира! Про нього є окрема стаття на блозі.

    Деякі запитують «у яких продуктах міститься лептин». Але це не зовсім правильно, тому що він виробляється в нашому організмі і ззовні чинити не може. Тому краще розглянути які продукти підвищують даний гормон:

    • Нежирні йогурти, сир;
    • Сухофрукти, кунжут;
    • Гарбузове насіння;
    • М’ясо: нежирна баранина, індичка;
    • Вівсянка;

    Знизити концентрацію речовини допоможуть жирні молочні продукти і м’ясо, які містять високий показник жиру: свинина, яловичина.

    Якщо рівень лептину низький, потрібно заповнювати калорії, щоб його повернути. Для нормалізації концентрації речовини дієтологи радять з’їдати блюдо, яке містить 15% калорій раціону на добу один раз в 2 дні.

    Щоб показник був у нормі, слід дотримуватися наступних рекомендацій:

    • Сон повинен бути достатнім і здоровим;
    • Слід уникати стресів;
    • Забудьте, що таке голод. Жорстке урізання споживання калорій впливає на дисбаланс гормону. Коли організм потребує підживлення, він підвищує показники греліну і знижує лептин — у підсумку ви переїдаєте.

    Висновок: кількість їжі (розмір порції), частота прийому їжі, сама їжа за складом, режим сну — все це дозволяє тримати рівень лептину в нормі.

    Препарати для регулювання

    Існують додаткові харчові добавки, які допоможуть вам регулювати рівень лептину в крові.

    Великим попитом пользется продукція American Leptin pharmaceutical. Нижче — найбільш популярні товари:

    • «Кава з грибом гонодерма”.
    • «Роуз Лептинкава для схуднення».
    • «Зелений чай при схудненні».

    Добавки, що виставляються на ринках, впливають на здатність рецепторів виявляти лептин в організмі. У таблетках гормону ще не створили.

    Але на ринку вже є перевірені препарати, які підвищують чутливість до лептину. Один з них ви можете придбати ТУТ.. Це препарат «Integra-Lean» з ирвингией. Обов’язково прочитайте на сторінці покупки про те, що це за препарат, як працює і пошукайте відгуки.

    «MYALEPT» (метрелептин для ін’єкцій)

    Міністерство з контролю ліків і продуктів харчування США (FDA) схвалило цей засіб для лікування людей з гострим дефіцитом лептину.

    Це так звана генералізована набута або природжена ЛІПОДИСТРОФІЯ (недолік або майже повна відсутність жирової тканини в організмі). Люди або народжуються такими, або протягом життя поступово втрачають жирову тканину.

    Так як я вже говорив вище, що лептин виробляється самою жировою тканиною, то у людей з ліподистрофією постійний його дефіцит. І це впливає на багато що в організмі. Порушується синтез інсуліну, порушується споживання їжі та її кількості, страждає підшлункова залоза.

    Безпечність цього препарату була перевірена на 48 добровольцях з ліподистрофією в ході незалежного наукового дослідження. Але він протипоказаний людям, що страждають ожирінням. Його мжно застосовувати тільки під пильним наглядом лікарів-професіоналів, які знайомі з цим препаратом і знають як спостерігати за людиною.

    Сама аптека, в якій він продається, підлягає обов’язковій сертифікації, і їй має бути видано особливий дозвіл на продаж (Myalept REMS Prescription Authorization Form). Кожен покупець повинен забезпечуватися інструкцією по прийманню.

    Ризики прийому пов’язані з тим, що в організмі можуть вироблятися антитіла проти лептину і він може стати неефективним. Також може розвинутися T-клітинна лімфома. До найчастішим мінусів прийому в ході досліджень відносяться:

    • зниження цукру в крові (гіпоглікемія)
    • болі в животі
    • зниження маси тіла

    Питання про чутливості до гормону все ще до кінця не вивчений. Для спортсменів, у яких низький рівень жиру, цей фактор не так вже важливий. Однак фармакологічні гіганти індустрії стурбовані опірністю до лептину, так як в останні роки різко зросло виробництво засобів від ожиріння з вмістом гормону.

    Стаття підійшла до кінця, і, сподіваюся, вона була вам корисна. Бажаю вам використовувати гормону ситості як засіб контролю свого апетиту, а значить і свій рівень жиру. Не переїдайте. Якщо потрібно — зверніться до лікаря, тому що питання серйозне! Пишіть в коментарях свої враження від статті та отриманої інформації. Поки-поки що.

    comments powered by HyperComments

    P.S. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб нічого не упустити! Якщо ви хочете придбати якісь спорттовари, спортивне харчування або добавки – можете скористатися цією спеціальною сторінкою!

    Цією статтею варто поділитися